Varză mai puțină și mai scumpă, după această vară secetoasă. Prețul pe kilogram este chiar și de trei ori mai mare față de anul trecut
29 Septembrie 2022, 20:51 (actualizat 29 Septembrie 2022, 22:07)
(actualizat 29 Septembrie 2022, 22:07) | Știrile TVR

Prețul unui kilogram de varză s-a dublat și chiar triplat față de anul trecut, iar gospodinele care se pregătesc pentru iarnă trebuie să crească bugetul și pentru alte murături.

Doru Badea este unul dintre puţinii legumicultori din Işalniţa care mai cultivă varză. Deși anul acesta a plantat pe 2500 de metri pătraţi, aproape dublu faţă de anul trecut, acum se teme că producţia va fi mai mică.

Varza din Ișalnița ajungea anii trecuți în toate piețele din centrul țării. Acum, legumicultorii nu mai vor să plece departe de casă, din cauza cheltuielilor mai mari.

Bazinul legumicol Glodeanu Sărat este o sursă importantă pentru piețele bucureștene.

Producătorii din zonă au crescut prețurile la legumele pentru murături ca să acopere costurile de producție. Varza se cumpără la producător cu 60 de bani, iar în piața de gros din Glodeanu se vindea cu 1 leu, un leu 30.

Producătorii de legume care au contracte cu supermarketurile spun că este mai avantajos să vândă în condiții bine stabilite, decât să suporte fluctuațiile pieții dar și presiunea comercianților care vor să aibă profituri cât mai mari.