Vești proaste pentru platformele de streaming. De ce vrea UE să ia măsuri drastice împotriva televiziunilor britanice

Vești proaste pentru platformele de streaming
Vești proaste pentru platformele de streaming
28 martie 2023, 11:59

S-ar putea să fie nevoiți să o facă în curând, deoarece Comisia Europeană ia în considerare posibilitatea de a elimina Regatul Unit de pe lista țărilor recunoscute ca furnizoare de conținut „european”, potrivit unui document consultat de Politico. Acest lucru ar pune radiodifuzorii și platformele de streaming într-o situație dificilă, deoarece Regatul Unit se numără printre cei mai mari contribuitori la cataloagele lor europene.

„Necesitatea de a redefini conceptul de opere europene a fost ridicată în contextul Brexitului. Se poate argumenta că, din moment ce Regatul Unit nu mai este membru al UE, operele originare din Regatul Unit nu ar mai trebui să fie considerate ca fiind europene”, se arată în document. De asemenea, a fost evocată ideea de a elimina Elveția din sfera de aplicare a operelor europene.

În conformitate cu Directiva privind serviciile media audiovizuale, televiziunea și streamingul trebuie să includă o parte din „operele europene” în programele lor de transmisie sau în cataloagele la cerere. Acestea sunt definite ca fiind programe originare și produse în principal de către cetățeni ai țărilor UE sau ai țărilor care au ratificat Convenția europeană privind televiziunea transfrontalieră (ECTT) a Consiliului Europei, care include vecini precum Regatul Unit, Turcia și Ucraina.

În prezent, Comisia analizează cum să înăsprească aceste criterii.

Conform abordării prezentate în documentul din decembrie 2022, țările care au semnat ECTT ar trebui să aibă, de asemenea, legături strânse cu UE și cu piața sa internă, fiind evidențiați membrii Spațiului Economic European, țările candidate la UE sau potențialii candidați și suveranitățile care au semnat acorduri de utilizare a monedei euro, precum Sfântul Scaun și San Marino.

Aceasta ar fi o veste proastă pentru radiodifuzori și pentru platformele de streaming. Marea Britanie a înghițit aproximativ 28% din investițiile europene ale platformelor în 2021, față de aproximativ 21% pentru producțiile germane și 15% pentru cele franceze, potrivit Observatorului European al Audiovizualului.

„Este o discuție greșită, la un moment nepotrivit”, a declarat pentru Politico Sabine Verheyen, președintele Comisiei pentru cultură și educație a Parlamentului European, ca răspuns la documentul Comisiei. Ea a avertizat împotriva excluderii unui astfel de „partener important, chiar dacă nu mai este membru al Uniunii”.

Încă din iunie 2021, Asociația Televiziunilor Comerciale din Europa (ACT) a avertizat împotriva oricărei măsuri de excludere a producțiilor britanice. „În pofida Brexitului, comunitatea audiovizuală continuă să lucreze peste Canal”, a declarat aceasta. „Ar trebui să ne concentrăm pe construirea de punți, nu pe arderea lor”.

Într-o reacție la documentul Comisiei, un purtător de cuvânt al Departamentului britanic pentru Digital, Cultură, Media și Sport a declarat: „Nu trebuie să ne oprim aici: Marea Britanie rămâne angajată față de operele europene. Continuăm să sprijinim contribuția acesteia la îmbogățirea culturală în întreaga Europă și să oferim publicului acces la conținutul pe care îl cunoaște și îl iubește.”

Comisia nu a indicat încă modul în care ar putea implementa modificările și nu a făcut o propunere definitivă de excludere a conținutului din Regatul Unit. Orice astfel de măsură ar declanșa, fără îndoială, opoziția industriei. UE trebuie să evalueze directiva audiovizuală până la sfârșitul anului 2026.

Un purtător de cuvânt al Comisiei a declarat într-un comunicat că executivul UE „întreprinde în prezent un exercițiu de cercetare” pentru a se asigura că operele europene beneficiază de o „piață diversă, echitabilă și echilibrată”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă