Venezuela: Bolivarul afectat de hiperinflație, revalorizat prin artă

15 noiembrie 2021, 12:59

În orice țară, ceea ce face această tânără ar fi pedepsit prin lege – pentru că nu ai voie să modifici sau să distrugi bani. Numai că aceste bancnote nu valorează nimic de fapt, nu se poate cumpăra aproape nimic cu ele. Așa că Eliannni di Gregorio, artistă venezueleană și studentă la medicină, le dă o nouă valoare.

Am vrut să schimb perspectiva, pentru că atunci când oamenii se uită la aceste bancnote devalorizate să nu se gândeascăla impactul negativ pe care l-au avut în viețile noastre, care în multe cazuri au fost distruse economic și emoțional, a explicat Eliannni di Gregorio.

Bolivarul venezuelean a fost denominat de mai multe ori. Vă aduceți aminte că și în România s-a trecut printr-un asemenea procedeu în 2005, când zece mii de lei au devenit un leu. Din moneda noastră s-au tăiat însă 4 zerouri; din bolivar 14.

În Venezuela inflația aproape că nu mai putea fi măsurată; o pâine costă milioane.

Fac asta din 2017, când am observat că bancnotele noastre erau aruncate la gunoi în cantități uriașe. M-a șocat astași am hotărât să le refolosesc, pictându-le, a spus artista venezueleană.

Ironia este că, în crearea oricărei bancnote, este implicată arta în mare măsură – de la elementele grafice până la cele de siguranță, dar bolivarul nu mai însemna nimic pentru venezueleni.

Bloomberg scria recent că multe prețuri au ajuns să fie exprimate în grame de aur, în căutarea unei minime stabilități, la granița cu Columbia este folosită moneda națională a acesteia, pesoul, și mai peste tot este acceptat dolarul american.

Nu este, așadar, de mirare că acești bolivari pictați de Elianni sunt mult, mult mai valoroși, măcar sentimental, decât puterea lor de cumpărare în sine.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite