Venezuela: Preşedintele Nicolas Maduro acuză Statele Unite că îi pun la cale asasinarea

Nicolas Maduro președintele Venezuelei
Nicolas Maduro președintele Venezuelei
3 iulie 2021, 08:57

„A ratificat oare Joe Biden ordinele lui Donald Trump de a antrena Venezuela într-un războiul civil şi de a ne ucide? Da sau nu? Întreb”, a declarat preşedintele venezuelean la o ceremonie militară, comentând vizita directorului CIA, William Burns, şi a şefului Comandamentului Sud (Southcom), amiralul Craig Faller, în Columbia şi Brazilia.

„Ce au făcut? Sursele noastre din Columbia ne asigură (…) că au venit pentru a pregăti un plan care să atenteze la viaţa mea şi a unor lideri politici şi militari importanţi (…) Preşedintele Joe Biden a autorizat planul de a mă asasina pe mine şi lideri politici şi militari importanţi din Venezuela? Da sau nu?”, a întrebat el.

Nicolas Maduro, care nu prezintă nicio dovadă a acuzaţiilor sale, denunţă în mod regulat planuri ale unor forţe externe ce urmăresc o lovitură de stat, o invazie militară sau un asasinat, punând aceste intenţii pe seama Statelor Unite şi a aliaţilor lor regionali precum Columbia sau Brazilia, care nu au recunoscut realegerea sa în 2018.

La fel ca Donald Trump înaintea sa, preşedintele Joe Biden îl consideră pe liderul opoziţiei Juan Guaido preşedinte interimar al Venezuelei şi nu recunoaşte legitimitatea preşedintelui Nicolas Maduro.

În ultimii trei ani, Statele Unite au crescut presiunea diplomatică şi sancţiunile economice pentru a-l înlătura de la putere pe Nicolas Maduro, fără succes însă.

Spre deosebire de predecesorul său, preşedintele Joe Biden a adoptat o abordare diplomatică mai flexibilă.

În urmă cu o săptămână, Statele Unite, Uniunea Europeană şi Canada şi-au declarat disponibilitatea de a revizui sancţiunile impuse Venezuelei dacă se înregistrează progrese în negocierile dintre guvern şi opoziţie în vederea organizării de alegeri locale, legislative şi prezidenţiale credibile, inclusive şi transparente.

 

 

sursa agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite