Verdictul din Polonia nu poate rămâne fără consecințe. Președintele Parlamentului European după ce Tribunalul Constituțional din Polonia a considerat unele articole din tratatele UE incompatibile cu Constituția națională

David Sassoli
David Sassoli
7 octombrie 2021, 21:39

Verdictul de astăzi din Polonia nu poate rămâne fără consecinţe. Întâietatea dreptului UE trebuie să fie incontestabilă. Încălcarea sa înseamnă contestarea unuia dintre principiile fondatoare ale Uniunii noastre„, a scris Sassoli.

„Facem apel la Comisia Europeană să întreprindă măsurile necesare”, a adăugat şeful legislativul comunitar.

Tribunalul Constituţional din Polonia a decis joi că unele articole din tratatele UE sunt incompatibile cu Constituţia ţării, punând în discuţie un principiu-cheie al integrării europene.

”Organele europene acţionează dincolo de competenţele lor”, a declarat Julia Przylebska, preşedinta Tribunalului Constituţional polonez, potrivit AFP.

Ea a denunţat ”ingerinţa Curţii de Justiţie a UE în sistemul judiciar polonez” şi a enumerat o serie de articole din tratatele UE care, conform judecătorilor polonezi, sunt în contradicţie cu legea fundamentală a Poloniei.

Criticii au avertizat că plasarea sub semnul întrebării a supremaţiei legislaţiei UE nu pune în pericol numai viitorul pe termen lung al Poloniei în Uniune, ci şi stabilitatea blocului comunitar.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite