Victimele Pogromului de la Iași, comemorate în aceste zile. Un muzeu a fost dedicat celor aproape 14.000 de evrei masacraţi în 1941

30 iunie 2020, 09:44

În fiecare an, supraviețuitori, membrii ai comunității evreiești, delegații internaționale și autorități locale se întâlnesc la Iași în numele celor care au pierit. Anul acesta a fost inaugurat și un muzeu al Pogromului. Circa 14.000 de evrei au fost masacraţi în timpul Pogromului de la Iaşi.

Primul Muzeu al Pogromului din România şi Muzeul Teatrului Evreiesc, reunite în cadrul Casei Muzeelor, au fost inaugurate luni la Iaşi, în prezenţa a zeci de persoane, între care s-a aflat şi unul dintre puţinii supravieţuitori ai Pogromului din vara anului 1941, Iancu Ţucărman, care a rememorat ororile petrecute în acest loc în urmă cu 79 de ani.

Clădirea de pe strada Alecsandri nr. 6 – care începând de astăzi are destinaţie culturală şi adăposteşte Muzeul Pogromului, prima instituţie de acest fel din ţară, şi Muzeul Teatrului Evreiesc – în urmă cu 79 de ani adăpostea Chestura de Poliţie.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite