Victor Parlicov și Virgil Popescu, miniștrii Energiei din Republica Moldova și România, au dezvăluit, la TVR Info, cum a ieșit Chișinăul din dependența energetică față de Moscova

Victor Parlicov și Virgil Popescu la Tema Zilei moderator Ștefan Onica
Victor Parlicov și Virgil Popescu la Tema Zilei moderator Ștefan Onica
18 mai 2023, 21:50

Am fost aruncați în apă rece, trebuia să înotăm. Asta e! – așa a caracterizat ministrul Energiei din Republica Moldova momentul când Rusia a lăsat fără energie Moldova, invitat joi, la Tema Zilei, moderată de Ștefan Onica.

Victor Parlicov, ministrul Energiei din Republica Moldova: A fost o forțare a situației, când Gazprom a limitat cantitățile de gaze pe care trebuia să le livreze, conform contractului. (…) La noi a început în octombrie 2021, după alegeri, când partidul PAS a spus că drumul nostru este european, Gazprom inițial nu a semnat un nou contract, a impus condiții noi, a semnat apoi, iar în octombrie 2022 a spus că ne limitează livările pentru că noi nu respectăm condițiile contractului. Și astfel ne-am pomenti că trebuie să găsim o soluție. Și atunci am avut parte de o deschidere totală a partenerilor externi, România fiind principala interfață.

V. Parlicov: Din prima zi, România a alimentat cu gaz românesc, fără contract. A fost o chestie pur umanitară

Întrebat cât de mult a contat atunci România, Victor Parlicov a spus că din prima zi, România a alimentat o zonă din R. Moldova cu gaz din sistemul românesc, fără contract, a fost o chestie pur umanitară, după aia ne-am lămurit cu contractele!

V. Popescu: Transgazul a sărit instant

De pe partea cealaltă a Prutului, lucrurile s-au văzut în felul următor, a spus Virgil Popescu: S-a văzut că e nevoie de un ajutor imediat și l-am dat!

Virgil Popescu, ministrul Energiei din România: Transgazul a sărit instant. La vremea aceea discutam cu colegul de atunci, Andrei Spânu, care a vrut să rupă relațiile cu Rusia, și-a dat seama că e un șantaj, și am sărit în ajutorul R. Moldova la fel cum am sărit și atunci când au fost problemele cu energia electrică, cred că s-a semnat primul contract așa, de pe-o zi pe alta. De dimineața până seara, în așa fel încât R. Moldova să nu rămână într-un black-out. Și la preț plafonat, ca pe piața românească.

V. Popescu: au fost doi piloni care au susținut integrarea insulei Ucraina – Moldova în sistemul european: România și Polonia.

Agresiunea militară a Rusiei a mai făcut un serviciu R. Moldova, a remarcat, ironic, ministrul moldovean.

Victor Parlicov, ministrul Energiei din Republica Moldova: Datorită faptului că suportul internațional a făcut ca Ucraina să fie atât de rezistentă, Republica Moldova a beneficiat, pentru că a devenit parte a acelei zone securizate, inclusiv pe partea de energie electrică. În prima zi a războiului, sistemele electro-energetice din Ucraina și R. Moldova s-au decuplat. A fost o testare. Cred că n-a fost o întâmplare, cred că rușii știau foarte bine că va fi un regim mai instabil. La câteva ore după această decuplare au declanșat atacul. La Bruxelles, atunci, s-a decis politic că procesele care durează zeci de ani de zile în cazul altor țări, acum s-au permis în trei săptămâni! Ăsta a fost colacul de salvare. Linia Vulcănești  – Suceava, care până atunci nu era funcțională pentru că nu erau sincronizate sistemele, a devenit principala linie pe care se sprijinea alimentarea cu energie electrică nu doar în R. Moldova, dar și în sudul regiunii Odesa. Și când a fost bombardată infrastructura critică în octombrie- noiembrie 2022, zona Odesa a fost alimentată în principal prin această linie.

La rândul său, ministrul Virgil Popescu a explicat că au fost doi piloni care au susținut integrarea insulei Ucraina – Moldova în sistemul european: România și Polonia.

Virgil Popescu, ministrul Energiei din România: Am trecut peste toate reticențele altor state și am zis: Nu, trebuie să facem acest lucru! Și odată făcut acest lucru, ne-am dat seama că sistemul rezistă, că este stabil, cu micile oscilații care sunt, că e nevoie ca R. Moldova să fie legată direct de noi. Adică să putem alimenta direct Republica Moldova, din România. Și la asta lucrăm împreună acum, să construim linia de la Suceava la Bălți, de 400 de kilovolți, în așa fel încât să putem livra direct și Moldova să nu mai aibă nevoie de energie din altă parte.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite