VIDEO ÎPS Teodosie îl apără din nou pe Putin: Eu nu sunt judecător. Judecător e Dumnezeu
20 Aprilie 2022, 15:57 (actualizat 20 Aprilie 2022, 16:03)
(actualizat 20 Aprilie 2022, 16:03) | Știrile TVR

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, evită să condamne războiul declanșat de Rusia în Ucraina, din ordinul președintelui Vladimir Putin. Teodosie a susținut miercuri că el nu este judecător, ca să judece faptele lui Putin.

Întrebat, într-o conferință de presă, dacă îl mai consideră și acum pe Vladimir Putin un binefăcător pentru ortodoxie, ÎPS Teodosie a spus: „Păi, ce a dus a rămas. Ce, a luat ctitoriile și le-a mitraliat? Nu a făcut nimic cu ele, sunt aceleași, dar nu trebuie să am eu o părere”.

Jurnalistul a insistat: „Dar faptele lui de acum?”. Teodosie a răspuns: „Nu sunt judecător. Judecător este Dumnezeu”.

Arhiepiscopul Tomisului s-a remarcat în spațiul public prin numeroase declarații controversate. În luna februarie, după ce Rusia a invadat Ucraina, Tedosie l-a lăudat pe Vladimir Putin, spunând că „nu e atât de negru cum îl prezintă toată lumea", fiind cel mai mare ctitor de biserici de la muntele Atos şi Ierusalim, care „nu trebuie judecat ca un răufăcător".

CITIȚI ȘI: Rămășițele unei tabere militare rusești din apropiere de Kiev, dovadă a ororilor. Mărturia unui localnic: Spuneau că mă stropesc cu benzină şi mă bagă în crematoriu

În 2020, Sputnik, organul de propagandă al Moscovei în Europa, l-a declarat „omul anului” pentru „redeșteptarea credinței”. În acel an, Teodosie a organizat o a doua Înviere, în plină stare de urgență, nemulțumit de restricțiile impuse de autorități pe fondul pandemiei, a făcut slujbe fără mască în biserică, când bisericiloe erau închise și a chemat oamenii în pelerinaj de Sf. Andrei, când rata de infectare în Constanță trecuse de șapte cazuri la mia de locuitori.