VIDEO Un desen animat de succes în epoca sovietică este cenzurat în Rusia, deoarece unul dintre personaje spune că litera Z este un simbol fascist
18 Aprilie 2022, 16:20 (actualizat 18 Aprilie 2022, 16:46)
(actualizat 18 Aprilie 2022, 16:46) | Știrile TVR

Un desen animat din epoca sovietică a fost cenzurat în Rusia, deoarece unul dintre personaje apare explicând că litera Z, folosită acum de forțele ruse ca emblemă a invaziei în Ucraina, este un semn fascist.

Desenul animat, numit "Comorile corăbiilor scufundate", este din 1973.  Un fragment este postat pe YouTube, dar  nu mai poate fi văzut din Rusia.

În filmul animat apare următorul dialog între personaje:

"- Uitați, o navă! O navă scufundată!

- Oau! Cred că este o navă  de pirați!

- E clar: ăsta e un  distrugător fascist!

- De unde știi?

-  Am citit că distrugătoarele fasciste erau marcate cu litera Z!"

(w500) Desen anim

(w500) Desen anim

În mod ironic, submarinul cu care copiii din desenul animat explorează fundul mării se numește „Neptun”, la fel ca rachetele ucrainene cu care Kievul spune că a scufundat, în ultimele zile, nava amiral a flotei ruse, „Moskva“.

Observată inițial pe echipamentele militare, litera Z a devenit un nou instrument de propagandă pentru cei care susțin invazia rusă în Ucraina. A fost afișată de sportivi și înscrisă chiar și pe elementele cosmodromului de la Baikonur care trimite rachete în spațiu.

S-a spus că ar simboliza cuvintele "victorie" sau "vest".

Utilizarea în scop de propagandă a literei Z a devenit infracțiune în Germania. Oricine afișează această literă pentru a simboliza că susține invazia Rusiei poate fi urmărită penal, a anunțat un purtător de cuvânt al ministerului de interne de la Berlin.