VIDEO Zeci de mii de oameni au protestat în Bucureşti şi în ţară faţă de proiectele graţierii şi modificării Codului Penal

29 ianuarie 2017, 17:20

În jur de 50 de mii protestatari s-au aflat pe străzile Capitalei duminică seara. Proteste s-au desfășurat și în alte orașe, dar şi în diaspora. Potrivit unor estimări, numărul participanților se ridică, în țară, la peste 90.000 de persoane.

ACTUALIZARE 22.00 Premierul Sorin Grindeanu spune că a urmărit „cu atenție” opiniile care au reieșit în urma protestelor de stradă pe tema modificărilor legislative din domeniul Justiției, precizând că multe dintre acestea „au avut distorsiuni”.  „Eu am făcut o declarație legată de protestele de săptămâna trecută și am spus că respect opiniile argumentate. E un drept legal să protestezi în România, atât timp cât faci lucrurile acestea în mod pașnic și cât nu deranjezi pe alții, pentru că dacă se depășește această limită, intrăm într-o cu totul altă zonă. (…) E dreptul cetățenilor să facă acest lucru, le respect această opinie. Ba mai mult decât atât, am văzut și am urmărit cu atenție în această perioadă opiniile care au reieșit din aceste mitinguri, multe dintre ele pot să le cataloghez că au avut poate distorsiuni, ca să nu spun altceva. De ce? Pentru că a contat sursa sau modul în care au fost prezentate”, a declarat premierul la un post tv, citat de Agerpres.

ACTUALIZARE 21.25 Protestele s-au încheiat în Capitală, oamenii se îndreaptă spre case. Nu au fost semnalate incidente.

ACTUALIZARE 20.45 Potrivit unor estimări, aproximativ 100 de mii de oameni au ieşit la proteste în Bucureşti şi în ţară. O parte dintre manifestanţi au ajuns deja la Guvern, dar coloana de manifestanţi se întinde până la Piaţa Romană.

ACTUALIZARE 20.30 Mitinguri de protest faţă de proiectele graţierii şi modificării Codului Penal au avut loc şi în numeroase oraşe europene unde există comunităţi româneşti. La Bruxelles, aproximativ două sute de oameni au demonstrat în faţa ambasadei. O relatare de la corespondentul TVR, Lucian Pârvoiu.

ACTUALIZARE 20.15 Valentin Jucan, membru CNA, a declarat în direct la Telejurnal că la Consiliul Naţional al Audiovizualului a venit un val de reclamaţii din partea telespectatorilor privind modul în care anumite televiziuni transmit informaţiile.  Au venit 820 de reclamaţii pentru o informatie difuzată pe o burtieră la o televiziune. Publicul a început să reacţioneze, să observe derapajele şi conştientizeză faptul că membrii Consiliului nu reacţionează aşa cum ar trebui.

Valentin Jucan a anunţat că TVR nu se află  printre posturile TV la adresa cărora au venit reclamaţii.

La rândul său, Radu Herjeu, membru al CNA, a declarat că preşdintele CNA are un singur vot în Consiliu, la fel ca oricare alt membru.

Cei peste 30 de mii de protestatari s-au oprit în traseul lor şi în faţa Consiliului Naţional al Audiovizualului. Printre revendicările protestatarilor se numără şi demisia preşedintelui CNA, pentru,  „lipsa de reacţie la manipulări, care devin din ce în ce mai agresive, şi pentru subordonarea politică”.

ACTUALIZARE 20.10 La Timişoara au ieşit pe străzi peste 7 mii de persoane care au mers la sediul DN, la Prefectură, apoi au revenit în Piaţa din centrul oraşului. Simona Boţog Popovici de la TVR Timişoara a transmis pentru Telejurnalul de la ora 20.00.

ACTUALIZARE 20.08 La Cluj se află pe străzi 15 mii de protestatari, de trei ori mai mult decât duminica trecută, a transmis reporterul Andrei Biro pentru Telejrunalul de la ora 20.00. Oamenii scandează: ” Clujul cere: Fără graţiere!”, „DNA să vină să vă ia”.

ACTUALIZARE 20.02 Sunt aproximativ 33 de mii de protestatari la această oră în Capitală, a transmis Marius Popescu pentru Telejurnalul de la ora 20.00.  Manifestanţii se îndreaptă spre Palatul Victoria, sediul guvenrului, după ce au trecut pe la ministerul Justiţiei şi sediul CNA. Oamenii sunt nemulţumiţi deoarece, spun ei,  Consiliul Naţional al Audiovizualului nu ia măsuri împotriva televiziunilor care dezinformează.

ACTUALIZARE 19.41 Mulţi protestatari sunt încă la ministerul Justiţiei. Coloana de zeci de mii de oameni se întinde pe mai mulţi kilometri, a transmis reporterul Marius Vulpe pentru Telejurnal. Coloana de manifestanţi se îndreaptă spre Palatul Victoriei, dar va face o oprire şi la Avocatul Poporului.

ACTUALIZARE 19.40 Sunt aproximativ 30 de mii de oameni la proteste în Bucureşti. Coloana de manifestanţi  se întinde de la Universitate până în Piaţa Constituţiei, a transmis Marius Popescu din Piaţa Universităţii.

ACTUALIZARE 19.15 Protestatarii au pornit în marş spre Piaţa Victoriei, unde se află sediul Guvernului, transmite de la faţa locului reporterul TVR Marius Popescu. Oamenii sunt paşnici.

ACTUALIZARE 19.04 La Cluj sunt în jur de 10 mii de protestatari care scandează mesaje împotriva ordonanţelor graţierii şi a televiziunilor care dezinformează. Manifestanţii se îndreaptă spre Perfectură, a transmis Andrei Biro pentru Telejurnalul de la ora 19.00.

ACTUALIZARE 19.00 Protestatarii au ajuns la ministerul Justiţiei. Potrivit unor estimări, în Bucureşti se află aproximativ 20 de mii de manifestanţi. Oamenii scandează mesaje împotriva PSD şi a lui Liviu Dragnea. Până acum nu au fost înregistrate incidente, a transmis Marius Popescu pentru Telejurnalul de la ora 19.00.

ACTUALIZARE 18.40 Sunt aproximativ 18 000 de protestatari în stradă în Bucureşti şi în oraşele din ţară.

ACTUALIZARE 18.35 La Cluj, protestatarii s-au adunat în Piaţa Unirii la ora 17.00. Iniţial erau în jur de 2000 de persoane, acum sunt în jur de 5000, a transmis Andrei Biro de la Cluj. Manifestanţii au plecat într-un tur al oraşului.

ACTUALIZARE 18.30 Oamenii mărşăluiesc spre ministerul Justiţiei, transmite reporterul Marius Popescu pentru Ediţia Specială de la TVR1. Protestul este unul paşnic, nu s-au înregistrat incidente, potrivit Jandarmeriei.

ACTUALIZARE 18.15 Protestatarii din Piaţa Universităţii au plecat în marş spre CNA şi ministerul Justiţiei.

(w500) Protestata

ACTUALIZARE 18.10 Câteva mii de persoane se află în Piaţa Universităţii din Bucureşti, potrivit unor estimări.

ACTUALIZARE 18.05 Traficul este blocat în zona Piaţa Universităţii. Proteste au loc şi în oraşe precum Cluj,  Timişoara, Iaşi.

ACTUALIZARE 17.55 Câteva sute de persoane s-au adunat în Piaţa Universităţii din Bucureşti.

(w500) Proteste Ã

În Bucureşti, participanţii  au fost invitaţi să se adune la ora 17:00 în Piaţa Universităţii, de unde ar urma să plece în marş spre Ministerul Justiţiei, Consiliul Naţional al Audiovizualului şi Guvern.

(w500) Proteste Ã

Luni dimineaţă, la Ministerul Justiţiei, încep dezbaterile publice pe tema graţierii şi modificării codurilor penale. Până la urmă, jurnaliştii vor avea acces, dar fără camere video.

Din cauza numărului mare de participanţi înscrişi, consultările se vor face în două ture, a anunţat ministrul Justiţiei. Florin Iordache merge mai departe cu cele două proiecte, în ciuda criticilor venite din sistemul judiciar şi a protestelor anunţate.

(w500) Proteste Ã

Planurile social-democraţilor, inclusiv ideea asumării răspunderii Guvernului, nu sunt agreate de UDMR, care preferă dezbaterea în Parlament.

Din afara ţării, mesajele venite sunt clare. Oficialii CEDO recomandă soluţii alternative pentru problema supra-popularii penitenciarelor, aşa cum a făcut Italia. Printre măsurile luate de guvernul de la Roma au fost reducerea unor pedepse, eliberarea condiţionată sau anticipată a unor deţinuţi, arestul la domiciliu cu brăţări de supraveghere şi construirea de noi închisori.

La rândul său, după o discuţie telefonică purtată cu preşedintele Klaus Iohannis, cancelarul german, Angela Merkel, s-a arătat preocupată de „eventualitatea ca anumite demersuri să afecteze parcursul pe care s-a înscris România în combaterea” luptei anticorupţie.

Duminica trecută, în jur de 30.000 de oameni s-au aflat  în Piaţa Universităţii din Bucureşti, într-un protest paşnic faţă de proiectele de ordonanţă emise de Ministerul Justiţiei privind graţierea unor fapte şi modificarea Codului Penal, prin dezincriminarea abuzului în serviciu. Preşedintele Klaus Iohannis a fost şi el în mijlocul protestatarilor din Piaţa Universităţii.

A doua zi, preşedintele  a anunţat  că va începe demersurile pentru un referendum pe tema graţierii şi modificării Codului Penal.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite