Vietnam. Al 13-lea congres al Partidului Comunist se încheie cu angajamente de combatere a corupției

Partidul Comunist din Vietnam
Partidul Comunist din Vietnam
1 februarie 2021, 11:41

„Am recuperat milioane de dolari americani. Vom continua lupta împotriva corupţiei”, a declarat Trong în sala de presă arhiplină.

Trong, reales duminică pentru un al treilea mandat de secretar general al Partidului Comunist Vietnamez, a condus pe parcursul celui de-al doilea mandat al său o intensă campanie anticorupţie, în cadrul căreia au fost arestaţi mai mulţi oficiali de rang înalt, iar doi membri ai Biroului politic au fost excluşi din partid, unul dintre ei fiind acum în închisoare.

Realegerea lui Trong pentru încă cinci ani a fost posibilă după adoptarea unei rezoluţii care permite menţinerea la conducere a unei persoane de vârsta sa, el având deja 76 de ani.

Al 13-lea congres a adoptat, între altele, oficial ambiţiile de a ridica creşterea anuală a economiei vietnameze de la 6% cât era înainte de pandemie la 6,5%-7% în cincinalul 2021-2025, planul în acest sens vizând între altele creşterea rolului Vietnamului de hub pentru giganţi tehnologici ca Samsung şi Intel, dar şi o ridicare a statutului acestei ţări de la destinaţie pentru muncă low-cost la centru al ştiinţei şi tehnologiei, notează Reuters.

Vietnamul a avut de câştigat din războiul comercial dintre China şi SUA, care sunt principalii săi parteneri comerciali, devenind o opţiune populară într-un context în care mulţi producători occidentali au început să-şi mute producţia din China.

Partidul Comunist s-a angajat între altele să-şi schimbe strategia de atragere a investiţiilor străine directe de la cantitate la calitate, cu accent pe riscurile ecologice. Vietnamul „nu va permite proiecte cu tehnologii învechite şi riscuri de poluare a mediului”, au conchis participanţii la congres.

Congresul s-a încheiat cu o zi mai devreme decât era prevăzut, în condiţiile în care şi Vietnamul continuă lupta cu noul coronavirus, de luni toate barurile şi şcolile din Hanoi fiind închise ca urmare a reapariţiei virusului în capitală, pentru prima dată după şase luni.

Cazurile raportate oficial de contaminare cu noul coronavirus în Vietnam de la începutul pandemiei, acum aproape un an, se ridică la 1819, cu 35 de decese.

Pandemia, cu măsurile de carantină şi închidere a graniţelor care au însoţit-o, a făcut ca anul trecut Vietnamul să înregistreze o creştere de „doar” de 2,9%, care altfel ar fi binevenită în numeroase ţări ale lumii, menţionează Reuters.

 

 

sursa agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite