Vinerea Mare la catolici - Procesiuni şi ceremonii
19 Aprilie 2019, 20:09 | Știrile TVR

Catolicii se pregătesc să sărbătorească Învierea Domnului. Este Vinerea Mare, iar în multe țări au loc procesiuni și ceremonii speciale. Cei mai înfocați credincioși participă la ritualuri de autoflagelare prin care retrăiesc, în plan simbolic, caznele îndurate de Isus Hristos.

În Săptămâna Mare, spaniolii participă la procesiuni, adunări publice sau se bucură de timpul liber pretrecut cu familia sau prietenii. Asociațiile de credincioși, numite cofradias sau frăţiile, refac ritualuri tradiționale începute în Evul Mediu.

Procesiunea Flagelatorilor din San Vicente, Los Picaos de San Vicente, moștenește ritualurile Frăției din Vera Cruz din Evul Mediu, menționată de un document din 1524. Los Picaos sunt singurii care respectă întocmai regulamentele instituite la vremea respectivă.

Mexicanii din Taxco organizează un festival care combină tradiții păgâne cu fervoarea religioasă catolică. Bărbați mascați se autoflagelează și poartă legături de lemne grele, de 30 până la 50 de kilograme, pentru a retrăi chinurile la care a fost supus Isus pe Drumul Crucii.

Marșuri, procesiuni sau ritualuri de autoflagelare au avut loc în toate statele catolice, din Polonia și Germania până în Filipine.