Violența domestică, un fenomen care distruge vieți. Specialiștii recomandă ca victimele să reclame la Poliție orice amenințare

6 noiembrie 2021, 17:35

Crima de la Neamț ar fi putut fi provocată fie de probleme psihice latente, fie de un episod de gelozie, totul pe fondul problemelor financiare, crede specialistul criminolog Dan Antonescu.

DAN ANTONESCU, specialist criminolog: „Agresându-i copiii, el a vrut să se răzbune pe soţia lui. Nu putem să excludem şi contextul social actual: criza economică, criza medicală, criza socială, toate acestea îşi pun amprenta. Din ce am înţeles, avea un magazin de termopane şi afacerea nu îi mergea bine deloc”.

Tragedia de le Neamţ readuce în atenție violența domestică din România. Avocata Giulia Crişan de la Fundaţia Anais, un ONG care luptă pentru victimele violenței domestice, crede că, cel mai probabil, au mai existat episoade violente în familia de la Neamț, dar nu au fost raportate. Ea recomandă victimelor să vorbească despre problemele lor și să anunțe poliția din start, de la primele amenințări sau jigniri. Și să încerce să înregistreze agresorii cu telefonul.

Potrivit statisticilor întocmite de ong-uri, numai în primele opt luni ale anului au fost emise de poliție peste 7.100 de ordine de protecție provizorii și peste 6.900 ordine de protecție hotărâte de judecător. Mult mai multe ca anul trecut. Spre exemplu, în august 2021 au fost 1321 de ordine, faţă de 866, în august anul trecut.

Anual însă, o treime dintre ordinele de protecție emise de judecători sunt încălcate şi se ajunge la tragedii. Lucrurile s-ar putea schimba din martie anul viitor, când se va implementa un sistem pilot de monitorizare electronic, după ce legea a fost adoptată în mai, acest an. La fel ca în Spania.

OANA DOBRESCU, corespondent TVR la Madrid: În Spania, agresorul poartă o brăţară, iar victima un dispozitiv care o alertează şi anunţă Poliţia când agresorul se apropie la mai puţin de 500 de metri.

Sistemul a fost implementat în Spania din 2009 şi de atunci a fost folosit în peste 3.000 de cazuri.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite