Virusul nu așteaptă: Record de infectări în România. Secțiile de terapie intensivă sunt sufocate de pacienți

14 octombrie 2020, 18:16

Tot mai multe județe, dar și Capitala, sunt alarmant de aproape de o incidență de trei cazuri la mia de locuitori, ceea ce s-ar putea traduce prin restricții și mai multe. Iar în unele localități asta deja se întâmplă. Și, în timp ce se caută soluții pentru stoparea răspândirii bolii, virusul nu așteaptă ca sistemul de sănătate să ia o pauză și să se refacă. Dimpotrivă. Secțiile ATI sunt sufocate de pacienți. Pentru orice bolnav care are nevoie de un pat în secția de terapie intensivă se dau zeci de telefoane.

Centrul Național de Coordonare Covid. Priviri ațintite în monitoare și telefoane care sună continuu. Se fac calculele permanent pentru a avea evidența clară a numărului de infectări, vindecări și decese. Aici se caută și locuri libere la terapie intensivă pentru pacienții infectați şi care au nevoie de îngrijire superioară, dar care nu mai au loc în spitalele din orașele lor.

Recordurile de pacienți pun presiune pe sistemul de sănătate. În special recordul care se înregistrează la ATI. În acest moment, 686 de pacienți sunt internați în secțiile de terapie intensivă. La centrul de coordoonare, cea mai mare presiune este aceea de a găși un loc liber în ATI. De preferat ca acesta să fie cât mai aproape de localitatea din care provine bolnavul.

14 octombrie rămâne ziua în care Romania a trecut de 4000 de pacineti noi cu Covid în doar 24 de ore. Este o cifră dură în special pentru medici, asistente și spitalele suprasolicitate deja de șapte luni încoace.

Potrivit ultimelor cifre raportate, opt județe înregistrează un coeficient de infectări cumulate în ultimele 14 zile de peste două cazuri la mia de locuitori. Capitala, cu 2,82 este periculos de aproape de pragul de 3 care poate aduce și restricții mai dure, inclusiv trecerea școlilor exclusiv pe cursuri online. Sunt și 11 județe cu indice de peste 1,5.

În spitalele din marile orașe orice loc care se eliberează se ocupă în cel mult două ore. Așa că uneori speranța stă în spitalele mai puțin solicitate. Numai că și aici intervin alte probleme. De exemplu, la Brașov, în Spitalul Județean, ar fi locuri la Terapie Intensivă, dar lipsește personalul medical. Unitatea modulară ATI a devenit funcțională luna trecută. Are o capacitate de 28 de paturi, iar la prânz erau ocupate 22. Personalul rămas abia mai face față. Unii au clacat de mult.

“Impactul unora dintre cei nou angajați cu noul loc de muncă a fost atât de puternic, încât majoritatea au plecat. Astfel, din 35 de asistente angajate în 3 septembrie, am rămas cu 12. S-au făcut din nou angajări, s-au scos 24 de posturi. Să vedem cum se vor acomoda noii veniți”, spune dr. Cătălin Cobelschi, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov

Probleme și în județul Dolj. În spitalele suport Covid nu mai există niciun loc. Iar listele de așteptare sunt lungi

În acest moment, numărul total al cazurilor de Covid-19 înregistrate în țara noastră de la debutul pandemiei se ridică la aproape 165.000. 5.600 de persoane diagnosticate cu noul Coronavirus au decedat.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite