Vladimir Putin: Rusia nu ar mai trebui să vorbească despre "țări neprietenoase", ci despre "elite neprietenoase"
16 Martie 2023, 20:35 (actualizat 16 Martie 2023, 20:54)
(actualizat 16 Martie 2023, 20:54) | Știrile TVR

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că Rusia ar trebui mai degrabă să vadă care sunt "elitele neprietenoase", nu "ţările neprietenoase", întrucât nu atât ţările în sine ar merita, din punctul de vedere al Moscovei, să fie incluse într-o asemenea categorie, ci elitele lor sau politicienii care le conduc, consemnează agenţiile Reuters şi TASS.

"Fraza 'ţări neprietenoase' a intrat aici în conştiinţa publică şi în limbajul comun. Dar ea nu reflectă cu acurateţe realităţile existente. Am putea chiar spune că nu reflectă realitatea deloc, întrucât ceea ce avem într-un anumit număr de ţări sunt elite neprietenoase, conducători neprietenoşi", a remarcat Putin în intervenţia sa la un congres al reprezentanţilor mediului de afaceri din Rusia.

În multe ţări, a continuat el, sistemele politice "permit adesea ascensiunea unor oameni care au un nivel oarecum redus de educaţie şi cultură generală, uneori ei nu înţeleg ce spun sau ce fac".

"Rezultatul, cum este binecunoscut, îl vedem clar toţi. Activităţile lor sunt dăunătoare propriului lor popor şi propriilor lor afaceri", a concluzionat Putin.

CITEȘTE și Vladimir Putin susţine că e criză alimentară în Occident, unde oamenilor li se "recomandă să consume napi în loc de salată şi roşii"

Guvernul rus a adoptat pe 8 martie o listă cu ţări ''neprietenoase'', în urma sancţiunilor impuse Rusiei după ce Moscova a invadat Ucraina. Pe listă se regăsesc SUA, Canada, ţările UE, Marea Britanie, alte ţări europene nemembre ale UE şi state din Asia de Sud şi Sud-Est, care s-au raliat sancţiunilor.

Sursa: Agerpres