Vladimir Putin a promulgat legea care pedepsește dezertorii. Noi arestări la protestele anti-mobilizare. Cinci deputați cer să meargă pe front

Kremlin
Kremlin
24 septembrie 2022, 17:36

Potrivit Kremlinului, Putin a promulgat de asemenea legea care facilitează dobândirea cetăţeniei ruse pentru străinii care se înrolează pentru cel puţin un an în armata rusă, lege adoptată în contextul în care Rusia caută prin toate mijloacele să recruteze soldaţi care să lupte în Ucraina.

Între timp, după ce Putin a anunţat miercuri mobilizarea a circa 300.000 de rezervişti, 5 deputaţi din partidul său, Rusia Unită, au cerut să redevină militari activi în armată.

”Am servit în armata sovietică în Polonia. Am fost comandantul echipajului unui tun autopropulsat. Am ieşit din armată cu gradul de maistru militar, acum sunt maior în rezervă. Şi trebuie să-mi fac datoria”, a declarat unul dintre aceşti deputaţi, Oleg Kolesnikov, potrivit CNN.

Pe de altă parte, sâmbătă la prânz, au reînceput în mai multe oraşe ruseşti protestele convocate de mişcarea de opoziţie a tinerilor ”Vesna” împotriva mobilizării şi războiului din Ucraina, relatează agenţia EFE.

Potrivit OVD-Info, un ONG care susţine că ţine o evidenţă a arestărilor la aceste proteste, până ”la ora 12:30 GMT peste 120 de persoane fuseseră arestate deja în 11 oraşe”, printre care Novosibirsk, Tomsk, Habarovsk sau Ivanovo.

Noi proteste sunt aşteptate la Moscova şi Sankt Petersburg.

Sursa: Agerpres

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite