Vladimir Putin, alături de Slobodan Miloşevici și Muamar Gaddafi pe lista dictatorilor sângeroși are au primit mandate de arestare din partea Tribunalului de la Haga

18 martie 2023, 21:07

Tribunalul Penal Internațional a fost creat în 2002 după modelul instanțelor de la Nurenberg și Tokio, la finele celui de al doilea război mondial, scrie The New York Times.

Judecătorii au început procesul fostului președinte iugoslav Slobodan Milosevici, cel care a fost acuzat că a ordonat genocidul din fosta Iugoslavie, care a provocat peste 200 de mii de victime.

Slobodan Miloșevici a fost arestat și trimis în judecată la Haga, însă el a murit în închisoare, înainte de pronunțarea unui verdict.

În iunie 2011, Tribunalul Penal Internațional a emis un mandat de arestare pe numele dictatorului libian Muammar Gaddafi. Acesta era acuzat de uciderea și persecutarea populației civile, în cursul Primăverii Arabe. Însă și acest caz s-a închis după ce Gaddafi a fost ucis, în octombrie 2011.

Și fiul lui Muammar Gaddafi, Saif, a ajuns în atenția Tribunalului, însă nu a fost arestat.

Un alt președinte, Omar al-Bashir, fostul lider din Sudan, are un mandat pe numele său încă din 2009. Și el este acuzat de genocid și crime de război. Potrivit The New York Times, faptul că Bashir a reușit să evite judecata arată limitările curții internaționale.

Abia în 2012, fostul președinte al Liberiei, Charles Taylor, a devenit primul lider condamnat de către un tribunal internațional de la procesul de la Nurenberg.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite