Volodimir Zelenski, mesaj în Adunarea Generală ONU: Ucraina vrea pace. Europa vrea pace. Lumea vrea pace. Rusia trebuie pedepsită pentru crimele sale în Ucraina

Volodimir Zelenski mesaj în Adunarea Generală ONU
Volodimir Zelenski mesaj în Adunarea Generală ONU
22 septembrie 2022, 00:29

Există „o singură entitate” dintre toate statele membre ONU mulțumită de război, a spus Zelenski, făcând aluzie la președintele rus Vladimir Putin. „Nu vom lăsa această entitate să prevaleze asupra noastră”, a dat el asigurări.

Președintele ucrainean a subliniat că întreaga lume își dorește pacea în țara sa, cu excepția Rusiei.

Volodimir Zelenski: Ucraina vrea pace! Europa vrea pace! Lumea vrea pace!

Zelenski a amintit că Ucraina a dat dovadă de putere pe câmpul de luptă, folosindu-și dreptul la autoapărare.

Zelenski a cerut pedeapsă pentru crimele pe care Rusia le-a comis de la invadarea Ucrainei: „A fost comisă o crimă împotriva Ucrainei și cerem o pedeapsă justă. Crima a fost comisă împotriva granițelor noastre de stat. Crima a fost comisă împotriva vieții poporului nostru”.

Ucraina vrea ca Rusia să fie pedepsită pentru că a încercat să-i fure din teritoriu și pentru uciderea a mii de oameni, a mai spus Zelenski.

Președintele Zelenski cere „Pedeapsă pentru torturi și umilirea femeilor și bărbaților. Pedeapsă pentru turbulențele catastrofale pe care Rusia le-a provocat cu războiul său ilegal și nu numai pentru noi, ucrainenii, ci pentru întreaga lume”.

Intervenția preşedintelui ucrainean în Adunarea Generală ONU a fost posibilă prin legătură video datorită unei autorizări speciale votate săptămâna trecută de statele membre.

Şeful statului ucrainean a folosit cuvântul „pedeapsă” de nu mai puţin de cincisprezece ori în discursului său.

Volodimir Zelenski a mai lansat un apel la crearea unui fond de compensare pentru Ucraina şi a afirmat că Rusia ar trebui să fie privată de dreptul său de veto în Consiliul de Securitate al ONU.

Anterior, de la tribuna Naţiunilor Unite, preşedintele american, Joe Biden, a acuzat Rusia de ”încălcarea într-o manieră neruşinată” a principiilor fondatoare ale Cartei Naţiunilor Unite, reaminteşte AFP.

Invazia Rusiei în Ucraina se află în centrul acestei săptămâni diplomatice la nivel înalt.

150 de şefi de stat şi de guvern din întreaga lume au luat cuvântul în cadrul Adunării Generale a ONU, reuniune diplomatică anuală, care s-a reluat în format fizic după doi ani de întrerupere din cauza pandemiei de COVID-19.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite