Vreme de vară în noiembrie, cu temperaturi de până la 27 de grade Celsius

4 noiembrie 2021, 19:55

La Galați, doar covorul de frunze galben-aurii amintesc că suntem în ultima lună de toamnă calendaristică. Aleile s-au încălzit sub soare, în timp ce părinți și bunici cu pitici s-au bucurat de vremea frumoasă.

Astăzi, la Galați, la orele prânzului au fost înregistrate 22 de grade Celsius. Asta înseamnă că a fost depășit recordul înregistrat în urmă cu 51 de ani, când au fost 21 de grade Celsius.

Vreme de vară a fost și în vestul, centrul și sudul țării. La amiază, în unele zone, erau 26 de grade Celsius. Cel mai cald a fost în localitatea arădeană Gurahonţ, unde termometrele au arătat 27 de grade Celsius. De cer senin și soare s-a bucurat și Capitala.

MIHAI HUŞTIU, meteorolog ANM: Această căldură neobişnuită se va menţine şi vineri în România, când cele mai ridicate temperaturi maxime le vom avea în zona deluroasă a Munteniei, unde se vor atinge 25-26 de grade.

Cel mai cald într-o zi de noiembrie a fost la noi acum 95 de ani, când, la Călărași, termometrele au arătat aproape 31 de grade Celsius.

SIMONA ANDREI, climatolog: Vorbim despre schimbări bruște normale în anotimpurile de tranziție, atunci când trecem de la sezonul cald la sezonul rece. Toate aceste tranziții se fac cu ceva mai mult dezechilibru decât ar fi normal. Trecerile vor continua să fie tot așa, într-un registru de foarte cald – foarte rece, până când atmosfera se stabilizează.

Toamna nu se da bătută în unele zone ale țării. La Arad, vântul puternic a desprins o bucată de tencuială dintr-o clădire. Acolo, dar și în alte 6 județe din vestul țării, este cod portocaliu de ploi abundente, valabil până mâine seară. Precipitații însemnate vor fi și în alte 8 județe, unde până sâmbătă vor cădea și 40 de litri/mp. Weekendul vine cu vreme rece în toată țara.

MIHAI HUŞTIU, meteorolog ANM: Vom vorbi de valori termice mai apropiate de cele obişnuite pentru început de noiembrie, respectiv maxime ce vor fi cuprinse între 10 şi 17 grade. Vor mai fi ploi, dar slabe cantitativ pe arii restrânse, mai ales în sudul, vestul şi centrul ţării.

Săptămâna viitoare aduce temperaturi ușor mai scăzute față de normalul perioadei. Iar nopțile vor fi și ele reci, aproape de limita înghețului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite