Xi Jinping, la Kremlin: China şi Rusia construiesc o lume multipolară. Putin, despre planul de pace propus de China: Poate fi o bază de pornire pentru reglementarea conflictului din Ucraina

21 martie 2023, 09:24

 

Preşedintele Vladimir Putin a întins covorul roşu la Kremlin pentru liderul comunist chinez, Xi Jinping. În a doua zi a discuţiilor la cel mai înalt nivel, Putin şi Jinping au pus la punct o serie de acorduri economice, de sute de miliarde de dolari. Dar miza vizitei este în primul rând de a arăta lumii că axa Moscova-Beijing e mai solidă ca oricând.

Cei doi lideri au subliniat, din nou, necesitatea unei lumi multipolare – o aluzie clara la ceea ce Moscova si Beijingul numesc hegemonia americană.

În privinţa planului de pace pentru Ucraina, propus de China, Putin a spus ca e o bază de pornire pentru reglementarea conflictului.

Planul de pace al Chinei e privit cu mare neîncredere de Occident. Deşi Beijingul se declară arbitru imparţial, este clar ca s-a poziţionat de partea Rusiei, afirmă liderii occidentali.

Marea întrebare pe care şi-o pun analiştii este dacă s-a discutat despre eventuala livrare de arme de către chinezi ruşilor.

Sunt doar ipoteze, însă experţii militari amintesc că de regulă, China e foarte discretă în privinţa ajutorului militar şi, dacă ar lua o asemenea decizie, susţinerea ar fi cel mai probabil prin livrarea de informaţii sensibile, de care ruşii au mare nevoie.

Specialiştii în limbajul corporal au ajuns la concluzia că preşedintele Xi a fost mai relaxat decât Vladimir Putin. A întins mâna mai ferm, cu zecimi de secundă înaintea preşedintelui rus. În plus, Xi Jinping l-a privit direct în ochi pe Putin, sigur pe el, şi  cu o expresie de frate mai mare.

ACTUALIZARE Președintele chinez Xi Jinping și liderul rus Vladimir Putin au finalizat discuțiile oficiale și au semnat documente privind cooperarea strategică.

Cei doi au semnat o declarație comună care „aprofundează parteneriatul strategic de coordonare a celor două țări pentru noua eră”, a declarat Hua Chunying, purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.

Xi și Putin „au subliniat că criza ucraineană ar trebui rezolvată prin discuții de pace”, a precizat aceasta.

ACTUALIZARE A început întâlnirea dintre Putin şi Xi Jinping, la Kremlin.

 

 

Debutul vizitei lui Xi Jinping la Moscova a fost unul marcat de discreţie. Cei doi lideri au luat masa împreună iar apoi au discutat aproape 4 ore şi jumătate în spatele uşilor închise. Singura ieşire publică a fost la începutul întâlnirii când s-au complimentat reciproc şi şi-au reafirmat parteneriatul strâns.

Vladimir Putin a spus că vor discuta şi despre Ucraina şi planul de pace propus de China.

Subiectul Ucraina va fi discutat şi astăzi la discuţiile oficiale de la Kremlin.

Casa Albă a transmis un nou mesaj preşedintelui chinez prin care îl încurajează să-l preseze pe Putin.

Oficialul american a repetat şi apelul că preşedintele Xi să aibă un rol constructiv şi să aibă discuţii telefonice şi cu preşedintele Zelenski. La Kiev dar şi la Washington există temeri că susţinerea arătată de China Rusiei, deocamdată doar la nivel comercial şi tehnologic, se va extinde şi la componente militare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite