Zeci de cetățeni ruși bănuiți de spionaj, între care 6 diplomați, au fost arestați în Muntenegru

Rusia spionaj
Rusia spionaj
29 septembrie 2022, 16:01

În cursul zilei, premierul Dritan Abazovic a declarat într-o transmisiune live a şedinţei de guvern că este în desfăşurare „o operaţiune internaţională”, cu asistenţa unor parteneri externi, la care participă Procuratura de stat muntenegreană. Ținta: apărarea intereselor ţării.

Dritan Abazovic nu a oferit detalii suplimentare.

Muntenegru, ţară membră a NATO şi candidată la aderarea la Uniunea Europeană, s-a alăturat sancţiunilor internaţionale la adresa Rusiei. De altfel, Podgorica a mai expulzat diplomaţi ruşi.

Potrivit publicaţiei Pobjeda, ofiţeri operativi ai Agenţiei pentru Securitate Naţională din Muntenegru (ANB) şi ai Procuraturii Speciale de Stat (SDT) au reţinut sub suspiciunea de spionaj 6 diplomaţi ruşi, 30 de cetăţeni ruşi cu permis de şedere temporară şi 2 muntenegreni.

Agenţia de presă de stat rusă TASS a transmis anterior, citând portalul muntenegrean Vijesti, că joi au fost arestaţi la Podgorica câţiva cetăţeni muntenegreni sub suspiciunea că ar fi lucrat pentru serviciile de informaţii ruseşti. Unul dintre aceştia, conform aceleiaşi surse, ar fi un angajat al administraţiei de stat, care, în decurs de mai bine de 10 ani „a acţionat în beneficiul spionajului rusesc”.

Potrivit TASS, Procuratura Specială de Stat muntenegreană ar fi negat informaţiile despre arestări. Poliţia ar efectua doar percheziţii în apartamentele unui număr de cetăţeni „suspectaţi de crearea unei organizaţii criminale şi de spionaj”, notează aceeași sursă.

Ambasada Rusiei din Podgorica nu a răspuns deocamdată la o solicitare din partea Reuters pentru a face un comentariu cu privire la aceste reţineri. 

În 2016, Muntenegru a acuzat agenţi ruşi de implicare într-un complot pentru a aduce opoziţia pro-rusă la putere prin asasinarea premierului de la acea vreme, Milo Djukanovic, şi zădărnirea integrării fostei republici iugoslave în NATO.

Moscova a respins în mod repetat aceste acuzaţii, calificându-le drept absurde.

Muntenegru s-a alăturat Alianţei Nord-Atlantice în 2017.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite