Zeci de copii returnați de Rusia familiilor ucrainene din mijlocul cărora au fost pur și simplu luați. Se estimează că peste 16.000 de copii din Ucraina au fost răpiți de ruși
09 Aprilie 2023, 14:50 (actualizat 09 Aprilie 2023, 17:13)
(actualizat 09 Aprilie 2023, 17:13) | Știrile TVR

31 de copii au revenit în Ucraina după ce fuseseră duși ilegal în Rusia. Copiii au fost luați de ruși din teritoriile ucrainene ocupate Harkov și Herson. Mamele și bunicile care au venit să-i recupereze pe cei mici au povestit că, la frontieră, au fost tratate inuman de agenții Serviciilor de Informații Ruse, FSB. Autoritățile de la Kiev estimează că peste 16.000 de copii din Ucraina au fost răpiți și duși în Rusia. Moscova respinge acuzaţiile.

Potrivit organizației neguvernamentale Save Ukraine, copiii, care purtau valize şi rucsacuri, au traversat frontiera pe jos vineri, apoi s-au urcat într-un autobuz pentru a-şi continua călătoria.

O femeie în vârstă care urma să aducă 2 nepoţi a murit din cauza stresului, a relatat reprezentantul organizației, Mykola Kuleba. Femeile ucrainene au fost supuse unui interogatoriu de 13 ore de către serviciul de securitate rus FSB.

Pe 17 martie, Curtea Penală Internaţională a emis un mandat de arestare pe numele preşedintelui rus, Vladimir Putin, "prezumat responsabil de crima de război de deportare ilegală" de minori ucraineni din zonele ocupate către Federaţia Rusă.

Tribunalul de la Haga a emis mandat de arestare şi pe numele Mariei Lvova-Belova, comisarul rus pentru drepturile copiilor, pentru motive similare.