Fraude de 1 milion de euro cu indemnizații pentru copii. Zeci de persoane sunt suspectate că au încasat bani ilegal

23 mai 2023, 09:11

Audierea celor aproape 60 de persoane arată că ar exista o grupare concentrată în Chitila și în cartierul Ferentari din Capitală, specializată în fraudarea statului prin folosirea de documente false. Jumătate din sume le preluau membrii grupării, susțin surse judiciare.

Imediat ce aflau că o familie are un nou născut membrii grupării îi contactau pe părinții bebelușului și le propuneau realizarea afacerii ilegale. În urmă aceseia repectiva familie avea de câștigat între 3000 și 5000 de lei fără a face absolut nimic.

Frauda a fost descoperită de experții Agenției pentru Plăti și Inspecție Socială care au remarcat neconcordanțe în acte depuse începând din anul 2020.

Motivele care au condus la suspiciunea de fraudă:

– depunerea declaraţiilor 112 pentru toate lunile care constituie stagiu de cotizare în aceeaşi lună, de obicei după naşterea copilului
– nedeclararea contractelor de muncă în Revisal sau declararea lor după dată naşterii copilului
– veniturile declarate erau foarte mari, în discrepanţă cu experienţa anterioară şi cu funcţiile deţinute anterior

sursă ANPIS

Surse judiciare susțin că au fost descoperite declarații antedatate la Inspecția Teritorială de Muncă, dar și la Fisc.

Bogdan Ghebaur, purtător de cuvânt Poliţia Capitalei: Erau pe diverse funcții–de la secretare la funcții de conducere. Majoritatea sunt femei, dar vorbim și despre tați care au cerut acesată indemnizație.

De exemplu, o persoană era trecut în documente ca șef de serviciu, cu salariu de peste 5000 de lei lunar, deşi era la primul loc de muncă, spun surse autorizate. O altă persoană figura că director de departament, remunerat cu 8000 lei, tot ca începător. În acte, în unele cazuri e vorba de firme fantomă, în altele de societăți mici care ar funcționa și acum.

Din cauză că funcţionarii nu fac verificări prealabile se ajunge la astfel de anchete şi la eforturi pentru recuperarea prejudiciului, spun analiștii financiari.

Adrian Negrescu, analist financiar: E o lipsa acută de control din partea autorității publice o portiță prin care, iată, băieții deștepți se fofileaza și reușesc să obțină venituri importante pe termen de până la 2 ani, prin simple adeverințe emise de cele mai multe ori de frme fantomă și pe care statul nu le verifică.

Cele 58 de persoane audiate fac parte dintr-un lot de aproape 400. Au fost depuse plângeri de către reprezentanţii Agenției pentru plăți, pentru fiecare dintre acestea. Dosarele sunt instrumentate de polițiști din mai multe sectoare ale Capitalei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite