Zeci de migranți clandestini au fost prinși între stațiunile 2 Mai și Vama Veche

9 septembrie 2017, 12:59

Două ambarcaţiuni pline cu migranţi au fost interceptate în largul Mării Negre, în timp ce se îndreptau spre ţărmul românesc. Una a fost întoarsă din drum și direcționată către Bulgaria. Cealaltă, cu aproape 100 de oameni la bord, a ajuns în zona stațiunii 2 Mai. Migranții au fost escortaţi de navele Gărzii de Coastă, iar la mal au fost aşteptaţi de poliţişti și jandarmi.

97 de oameni erau la bordul navei, între care 36 de copii. Au declarat că vin din Iran și Irak. Cu toții au primit îngrijiri medicale în cortul instalat în port. Doi copii cu laringită și doi adulți cu deshidratare ușoara au ajuns la spital.

Toți cei de pe navă și-au riscat viața traversând Marea Neagră.

Săptămâna trecută, un pescador cu 87 de migranți care a fost detectat de polițiștii gărzii de coastă în largul Marii Negre a ajuns pe plaja sălbatică de la Midia.

Aceștia se adaugă altor 160 de transfugi care au fost depistați în zona litoralului în luna august. În operaţiuni au fost arestate și 7 călăuze, cetățeni turci, bulgari și ciprioți.

Krzysztof Borowski, reprezentant al Frontex (Agenția Europeană a Polițiilor de frontieră), a declarat într-un interviu exclusiv pentru emisiunea Lumea Azi de la TVR1, că este posibil ca traficanții de refugiați să testeze această posibilă rută.

Sunt trei rute principale. Vorbim de cea prin Italia, cea prin Grecia şi cea prin Spania. Am văzut în ultimele săptămâni că traficanţii par să testeze ruta prin Marea Neagră. Este, practic, o rută din Turcia, traversează Marea Neagră până în România sau Bulgaria. Am văzut mai multe ambarcaţiuni care au traversat şi acesta este un indiciu că traficanţii testează această posibilă rută„, a declarat reprezentantul Frontex.  Krzysztof Borowski a explicat că Marea Neagră e mai dificil de traversat decât Mediterana, de exemplu.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite