Salvați Copiii: 21.000 de copii din România cresc fără a-i avea aproape pe părinţii lor plecați la muncă în străinătate

11 august 2022, 11:15

Peste 21.000 de copiii nu au niciun părinte cu ei, în țară, mai mult de 9% sunt în această situație de peste 10 ani, iar 18% dintre copii au rămas în grija rudelor pe o perioadă cuprinsă deja între șapte și nouă ani. Sunt date puse cap la cap de Salvați Copiii România.

Comunicarea între copii şi părinţii plecaţi în străinătate este destul de rară:  26% dintre copii părinţii comunică zilnic, cu 34% de două/trei ori pe săptămână, cu 23% dintre ei săptămânal, cu 4% o dată la două săptămâni, cu 5% lunar, cu 3% mai rar decât lunar, iar cu 5% deloc.

La finalul anului 2021, 76.170 de copii aveau cel puțin un părinte plecat să muncească în alte țări, arată statisticile oficiale , care includ doar copiii aflaţi în evidenţa serviciilor publice de asistenţă socială. Dintre aceștia, 21.024 aveau ambii părinţi plecaţi peste hotare sau proveneau din familii în care părintele unic susţinător este plecat.

Analiza realizată de Salvaţi Copiii România în 2021, pe un eşantion de 700 de copii ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate, dintre beneficiarii programelor socio-educaţionale ale organizaţiei, arată că 4% au părinţii plecaţi de mai putin de un an, iar 32% de o perioadă între un an şi trei ani.

Organizația Salvați Copiii România, cu sprijinul Poliţiei de Frontieră Române, lansează, pentru al doilea an consecutiv, o serie de activităţi de informare pentru părinții care revin în România în perioada vacanţei de vară, cu privire la efectele negative pe care plecarea părinţilor le poate avea asupra dezvoltării copiilor și la importanța menținerii comunicării părinţi – copii.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite