Zelenski, în Parlamentul European: E o luptă pentru supravieţuire, dar şi pentru drepturi egale în Europa. Arătăm cine suntem. Dovediţi că sunteţi de partea noastră

1 martie 2022, 13:24

ACTUALIZARE: Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a adresat plenului Parlamentului European în sistem de video conferinţă şi îmbrăcat în haine militare. Zelenski şi-a încheiat intervenţia cu mesajul: Slavă Ucrainei!

Cele mai importante declaraţii ale lui preşedintelui ucrainean:

  • În fiecare piaţă a ţării noastre, se vor numi Pieţele Libertăţii. Suntem puternici şi nu vom fi înfrânţi.
  • Dorinţa noastră este să ne vedem copiii în viaţă şi prosperi. Ieri au fost ucişi 16 copii. Care sunt instalaţiile militare şi armele pe care le-au găsit acolo de a fost nevoie să omoare 16 copii numai ieri?!
  • Acum e o luptă pentru supravieţuire. Luptăm pentru a avea drepturi egale în Europa. Astăzi arătăm întregii lumi cine suntem. Ne-am demonstrat tăria şi puterea şi am demonstrat că suntem ca voi.
  • Uniunea Europeană va fi mult mai puternică împreună cu noi, asta-i sigur. Fără voi, Ucraina va fi singură. Dovediţi că sunteţi de partea noastră. Dovediţi că nu ne veţi lăsa de izbelişte. Dovediţi că sunteţi cu adevărat europeni şi că viaţa va învinge moartea şi lumina va birui întunericul. Glorie Ucrainei!
  • Astăzi dăm valoare vieţii, să fim egali. Ucrainenii sunt absolut incredibili
  • Suntem o Europă unită, dar plătim un preţ mare pentru asta
  • Nu ştiu cum să vă salut, dacă e seară sau dimineaţă, dar asta pentru că pentru unii dintre noi azi poate fi ultima zi

Președinta PE, Roberta Metsola, va deschide dezbaterea la ora locală 12.30 (13.30 ora României). Președintele Zelenski și președintele Parlamentului ucrainean, Ruslan Stefanciuk, vor fi apoi invitați să intervină de la distanță, dacă situația le permite să facă acest lucru.

Eurodeputații în Parlamentul European vor asculta apoi opiniile președinților Consiliului și Comisiei, Charles Michel și Ursula von der Leyen, precum și ale șefului politicii externe a UE, Josep Borrell, înainte de a face evaluarea atacurilor rusești.

Președintele ucrainean a cerut Uniunii Europene să admită de urgență țara sa în clubul comunitar și solicită o procedură specială. Zelenski a semnat luni seară cererea de adeziune, care urmează să fie transmisă în cursul zilei de marți la Bruxelles.

Zelenski susține discursul în timp ce luptele din Ucraina continuă cu înverşunare în a șasea zi a invaziei Rusiei. Numărul victimelor în rândul civililor este în creștere. După ce și-a pus forțele strategice de descurajare în alertă specială de luptă, Moscova a folosit una dintre cele mai cumplite arme, bomba termobarică. Un consilier al președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că Rusia bombardează în mod deliberat orașe, inclusiv zone rezidențiale și infrastructură, pentru a răspândi panică în rândul ucrainenilor.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite