Zelenski cere din nou arme pentru Ucraina: este cea mai bună investiţie în menţinerea stabilităţii în lume

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski
25 mai 2022, 09:42

Președintele ucrainean a spus că capacitatea țării de a rezista Rusiei a fost o surpriză și o sursă de inspirație pentru restul lumii.

”A treia lună a apărării noastre s-a încheiat”, notează preşedintele ucrainean în mesaj.

Trebuie să ne amintim mereu că am supraviețuit acestor trei luni datorită a zeci și mii de fapte eroice ale celor care au apărat statul. Și cu prețul a zeci de mii de vieți de bărbați și femei ucraineni uciși de ocupanți. O amintire veșnică tuturor celor care și-au dat viața pentru Ucraina.

Zelenski a batjocorit apoi afirmația ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, potrivit căreia Rusia își încetinește în mod deliberat ofensiva în Ucraina pentru a permite civililor timp să evacueze.

Ei bine, după trei luni de căutare a unei explicații pentru faptul că nu au reușit să cucerească Ucraina în trei zile, nu au venit cu nimic mai bun decât să spună că ar fi plănuit să facă acest lucru.

El a vorbit apoi despre înrăutățirea situației din regiunea Donbas și a cerut guvernelor străine să continue să ofere sprijin militar sub formă de arme și echipamente, spunând că aceasta este „cea mai bună investiție în menținerea stabilității din lume”.

”Furnizarea de arme grele către Ucraina – MLRS, tancuri, antinave şi alte arme – este cea mai bună investiţie în menţinerea stabilităţii în lume şi prevenirea multor crize severe pe care Rusia încă le planifică sau le-a provocat deja”, afirmă Zelenski.

Volodimir Zelenski afirmă că acum situaţia din Donbas este extrem de dificilă.

De fapt, toată puterea pe care o mai are armata rusă a fost comasată acolo pentru a ataca. Lîman, Popasna, Severodonetsk, Sloviansk – ocupanţii vor să distrugă totul.

Preşedintele Ucrainei mai spune că ”este recunoscător tuturor partenerilor Ucrainei, dar subliniază din nou şi din nou: cu cât acest război durează mai mult, cu atât mai mare va fi preţul protejării libertăţii nu numai pentru Ucraina, ci şi pentru întreaga lume liberă”.

Volodimir Zelenski spune că lucrează pentru a se asigura că Ucraina primeşte garanţii de securitate fiabile după acest război şi anunţă că a fost înfiinţat un grup consultativ internaţional condus de Yermak şi fostul secretar general al NATO Rasmussen.

”Grupul va include experţi de top în domeniile securităţii şi apărării, diplomaţiei. Sarcina lor este să dezvolte un format de garanţii care să funcţioneze cu adevărat. Şi nu pentru câteva luni sau ani, ci pe parcursul vieţii multor generaţii de ucraineni”, arată el.

Zelenski mai afirmă că a vorbit cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, iar la sfârşitul lunii mai va avea loc o reuniune importantă a Consiliului European privind asistenţa pentru Ucraina.

”Ne-am coordonat poziţiile. În special, privind întărirea sancţiunilor împotriva Rusiei. Am vorbit şi cu premierul canadian Justin Trudeau. În primul rând, despre sprijinul de apărare pentru Ucraina. Despre continuarea cooperării politice şi acordarea de asistenţă, inclusiv financiară, atât de necesară pentru a învinge ocupanţii”, afirmă el.

Zelenski mai spune că a avut o întâlnire cu liderii din Crimeea, în special, cu Tamila Tasheva, Reprezentant permanent al Preşedintelui Ucrainei în Republica Autonomă Crimeea.

”Invazia rusă a început în Crimeea. Acesta nu a fost primul punct de pe lista greşelilor statului rus faţă de Ucraina, ci primul fatidic pentru Rusia însăşi. Din acest punct au venit următoarele greşeli, nu mai puţin fatidice, ale Rusiei, care toate împreună vor duce la slăbirea ei istorică. Şi, desigur, ocupanţii vor trebui să părăsească şi Crimeea. La fel şi Herson, Melitopol, Enerhodar, Mariupol şi toate celelalte oraşe şi comunităţi în care ei încă pretind că sunt stăpâni. Cu siguranţă nu vor fi stăpâni acolo”, spune Zelenski.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite