Zelenski: Rusia a pus Ucraina şi pe toţi europenii într-o situaţie aflată la un pas de un dezastru radioactiv. SUA condamnă Rusia pentru că a transformat Zaporojie într-o „zonă activă de război”

26 august 2022, 07:12

Astăzi, pentru prima dată în istorie, centrala nucleară de la Zaporojie s-a oprit. Protecţia de urgenţă a unităţilor electrice a funcţionat – după ce ultima linie funcţională de electricitate a centralei a fost avariată de bombardamentele ruseşti. Generatoarele Diesel au fost activate imediat pentru a oferi energie centralei, să o sprijine după ce a fost închisă. Lumea trebuie să înţeleagă ce ameninţare este aceasta: dacă generatoarele Diesel nu ar fi pornit, dacă automatizarea şi angajaţii noştri nu ar fi reacţionat după pana de curent, am fost deja forţaţi să facem faţă consecinţelor unui accident. Rusia a pus Ucraina şi pe toţi europenii într-o situaţie aflată la un pas de un dezastru radioactiv”, a afirmat Zelenski joi noapte într-un discurs video.

El a adăugat că zonele ocupate din sudul Ucrainei sunt deja într-o stare de dezastru umanitar.

Pe lângă tot răul pe care ocupanţii l-au adus acolo, electricitatea, alimentarea cu apă şi canalizarea au fost sistate. Rusia a adus o degradare ţării noastre cum nu a mai fost văzută vreodată. Toate acestea erau pur şi simplu imposibile înainte de ocupaţie. Dar esenţa şi mândria statului rus modern este aceasta: este capabil de un singur lucru – să facă tot ce se poate mai rău”, a arătat preşedintele ucrainean.

Zelenski a reiterat cererea ca ruşii să se retragă de la Zaporojie.

Vreau să îi asigur pe toţi ucrainenii: facem totul pentru a preveni un scenariu de urgenţă. Dar nu depinde doar de statul nostru. Lucrul-cheie este că e nevoie de o presiune internaţională prntru a forţa ocupanţii să se retragă imediat de pe teritoriul Centralei Nucleare de la Zaporojie. AIEA (Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică – n.r.) şi alte organizaţii internaţionale trebuie să acţioneze mult mai rapid decât acţionează acum. Pentru că fiecare minut în care trupele ruse stau la centrala nucleară reprezintă un risc de dezastru radioactiv global”, a arătat el.

El a adăugat că face tot posibilul ca lumea să cunoască detaliile situaţiei de la Centrala de la Zaporojie.

Şi, în special, astăzi am discutat în detaliu despre acest lucru cu preşedintele Statelor Unite Biden. Îi sunt recunoscător că a înţeles şi că sprijină complet nevoia ca această centrală să revină sub control ucrainean şi să asigure AIEA accesul imediat. Acest lucru poate fi făcut în decurs de câteva zile, înainte ca ocupanţii să aducă situaţia într-un punct ireversibil. Şi e mai uşor să facem asta acum decât mai târziu, dacă vântul începe să ducă poluare radioactivă prin Europa”, a afirmat Volodimir Zelenski.

Rusia, care a invadat Ucraina în februarie, a capturat uzina în martie și de atunci a controlat-o, deși tehnicienii ucraineni încă o operează. Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc că au bombardat situl, alimentând temerile legate de un dezastru nuclear. Casa Albă a cerut Rusiei să fie de acord cu o zonă demilitarizată în jurul centralei, după ce Joe Biden a vorbit joi cu Zelenski.

SUA condamnă Rusia pentru că a transformat Zaporojie într-o „zonă activă de război”

De asemenea, Departamentul de Stat al SUA a avertizat Rusia împotriva redirecționării energiei de pe amplasament. „Electricitatea pe care o produce aparține pe bună dreptate Ucrainei și orice încercare de a deconecta centrala de la rețeaua electrică ucraineană și de a redirecționa către zonele ocupate este inacceptabilă”, a declarat purtătorul de cuvânt Vedant Patel reporterilor. „Nici o țară nu ar trebui să transforme o centrală nucleară într-o zonă de război activă și ne opunem oricăror eforturi rusești de a transforma centrala într-o armă și de a deturna energia din centrală.”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Vedant Patel.

Centrala nucleară de la Zaporojie a fost reconectată la reţeaua de mare tensiune si primea din nou curent joi seară. În schimb, ultimele două reactoare care mai erau în funcţiune au fost decuplate din raţiuni de securitate.

Compania ucraineană nucleară Energoatom a anunțat în cursul zilei de joi că la depozitul de cenușă al unei termocentrale a izbucnit un incendiu din cauza exploziilor. Flăcările au afectate rețeaua de înaltă tensiune și a fost necesară decuplarea celor două reactoare. Sistemele de siguranță au continuat, însă, să funcționeze, deoarece au fost alimentate, la o putere mai mică, de o termocentrală din apropiere.

Cele două reactoarele ale centralei aflate în funcţiune au fost deconectate de la reţea. În consecinţă, acţiunile agresorilor au provocat o deconectare totală a centralei nucleare Zaporojie de la reţeaua electrică, pentru prima dată în istoria ei„, anunțat grupul de stat Energoatom pe Telegram.

Anterior, presa rusă afirma că sistemele de siguranță au fost activate după ce au fost raportate întreruperi de energie electrică în zone întinse de pe teritoriul controlat de Rusia.

Vladimir Rogov, un oficial numit de Rusia în oraşul ocupat Enerhodar din apropiere de centrală, a acuzat forţele armate ucrainene pentru incendiul dintr-o pădure din apropierea centralei. El a spus că localităţile din zonă au rămas joi fără electricitate mai multe ore.

Zaporojie este cea mai mare centrală nucleară din Europa, se află sub controlul armatei ruse şi e vizată de mai multe bombardamente.

ONU încearcă să obţină acces la centrală şi a cerut ca zona să fie demilitarizată.

Îngrijorarea privind criza de la centrala nucleară este în creştere la nivel internaţional.

Joi, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunţat că există un acord de principiu cu Rusia şi Ucraina ce ar putea permite o inspecţie acolo în zilele următoare.

Șeful agenției internaționale pentru energie atomică a discutat la Paris cu președintele Macron și a anunțat la postul public că vizita inspectorilor va avea loc în cel mai scurt timp.

Rafael Grossi, directorul AIEA: Este un lucru recunoscut de toată lumea că trebuie să mergem acolo. Şi trebuie să mergem curând. Kievul acceptă acest lucru, Moscova acceptă acest lucru. Trebuie să mergem şi vom merge. Speranţa mea este că foarte foarte curând. (Curând înseamnă zile sau săptămâni?) Zile.

Subiectul a fost discutat telefonic și de miniștrii Apărării din Rusia și Franța. Partea rusă a promis să acorde toată asistența necesară misiunii agenției internaționale la centrala nucleară de la Zaporojie, se arată într-un comunicat transmis de la Moscova.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite