Zelenski: Ucraina a început să exporte energie electrică într-un mod ”semnificativ” spre UE, prin România

1 iulie 2022, 07:41

S-a făcut un pas important în apropierea noastră de Uniunea Europeană’‘ joi, a afirmat preşedintele Ucrainei, ţară a cărei candidatură la UE a fost susţinută săptămâna trecută de Cei 27.

Kievul ”a început să exporte într-un mod semnificativ energie electrică spre teritoriul UE, spre România”, iar ”aceasta este doar o primă etapă’‘, a spus el într-o videoconferinţă.

Ne pregătim să creştem livrările”, a adăugat Zelenski, subliniind că electricitatea ucraineană poate înlocui o parte considerabilă din gazul rusesc consumat de europeni.

”Nu este doar o chestiune de venituri din export pentru noi, este o chestiune de securitate pentru întreaga Europă”, a insistat el.

Reţeaua de electricitate ucraineană a fost conectată la reţeaua europeană la jumătatea lunii martie, ceea ce ar trebui să ajute ţara să îşi menţină funcţionarea în pofida războiului.

Ucraina a fost sincronizată cu reţeaua electrică rusă până la invadarea sa, la 24 februarie, şi apoi a funcţionat autonom.

De astăzi, Ucraina poate exporta energie electrică spre piaţa UE”, a scris joi pe Twitter preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Acest lucru va oferi o sursă suplimentară de energie electrică pentru UE. Şi venituri indispensabile pentru Ucraina. Deci suntem ambele părţi câştigătoare’‘, a menţionat ea.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite