Zelenski: UE nu ar trebui să fie un supermarket pentru rușii bogați. Apel la interzicerea vizelor pentru cetățenii Federației Ruse

13 august 2022, 00:17

Președintele Zelenski a îndemnat la interzicerea vizelor, într-un interviu acordat ziarului The Washington Post, afirmând că ruşii ar trebui să trăiască în propria lor lume până își vor schimba filosofia.

Apelul lui a fost susținut de statele baltice, de Finlanda și Cehia, care deține președinția Consiliului UE.

VEZI și Uniunea Europeană va discuta luna aceasta despre interdicția vizelor pentru toți cetățenii ruși

Ministrul ucrainean de Externe a nuanțat apelul lui Volodimir Zelenski, apreciind că interdicția nu îi vizează pe rușii care ar avea nevoie de azil sau de o intrare umanitară în Uniune.

Kremlinul a precizat că orice încercare de a-i izola pe ruși nu are nicio perspectivă.

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei:Le mulţumesc Cehiei, statelor baltice şi altor ţări europene că au adus la nivel oficial tema vizelor pentru UE pentru cetăţenii unui stat terorist„.

Statele baltice înăspresc condițiile de călătorie pentru ruși. Estonia închide granițele, cu excepția cazurilor umanitare, rezidenților și a diplomaților ruși.

Urmas Reinsalu, ministrul estonian de Externe:Sancțiunea înseamnă că vizele vor rămâne valabile. Cu toate acestea, deținătorii de vize vor fi supuși sancțiunilor la intrarea în Estonia, adică li se va interzice accesul în ţară„.

Germania nu susține ideea interzicerii vizelor turistice pentru toți cetăţenii ruşi.

Cancelarul Scholz a explicat că au fost adoptate sancțiuni extinse pentru oligarhi și susținători ai rețelei de putere din Rusia.

Olaf Scholz, cancelarul Germaniei: Vom continua să facem acest lucru. Eficacitatea acestor măsuri ar fi slăbită dacă ar fi îndreptate împotriva tuturor, inclusiv a oamenilor nevinovaţi„.

Finlanda a redus vizele turistice pentru ruși și vrea o decizie europeană pe acest subiect, întrucât legislația națională nu permite o interdicţie totală a vizelor în funcţie de cetăţenie.

VEZI și Estonia afirmă că împreună cu Finlanda ar avea mijloacele de a închide Golful Finlandei pentru navele militare ruse

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite