Ziua Armatei Române | Ceremonii emoționante în Parcul Carol din Capitală. Președintele Klaus Iohannis: Armata României este o instituție profesionalizată și performantă

25 octombrie 2019, 08:19

Ceremoniile de la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I au început la ora 10.00 cu depuneri de coroane de flori, ceremonia de decorare a Drapelului de Luptă al Comandamentului Forţelor Întrunite şi depunerea jurământului militar de către elevi şi studenţi din instituţii militare de învăţământ.

Publicul a putut vizita expoziția de tehnică şi echipamente militare. Cei mai încântați au fost copiii.

La ceremonie a fost și președintele Klaus Iohannis, care a vizitat standurile armatei, a stat de vorba cu militarii și și-a făcut poze cu copiii.

 

Ceremonii în Parcul Carol din București

În cadrul ceremoniei de la Mormântul Ostașului Necunoscut, a fost decorat drapelul de luptă al Comandamentului Forțelor Întrunite și au depus jurământul studenții academiilor militare.

Această aniversare are o semnificație cu atât mai profundă, cu cât tot anul acesta se împlinesc și 15 ani de la intrarea României în NATO, un bun prilej așadar de a onora sacrificiile și implicarea tuturor celor care au apărat unitatea statului român și identitatea noastră națională. Parcursul euroatlantic şi european al României s-a bazat şi pe profesionalismul și seriozitatea cu care armata a participat la operații militare în afara teritoriului național, acolo unde interesele țării noastre o cereau, alături de aliații noştri„, a declarat președintele Klaus Iohannis, la ceremoniile desfășurate în Parcul Carol.

În prezent, Armata României este o instituție profesionalizată și performantă, având o contribuție decisivă la îndeplinirea angajamentelor României în cadrul Alianței Nord-Atlantice și la implementarea Politicii de Apărare și Securitate Comună în Europa, prin participarea la misiunile comune, desfășurate pentru combaterea terorismului internațional, precum şi la promovarea securității și stabilității regionale„, a arătat șeful statului.

Klaus Iohannis a subliniat că prioritatea strategică a României va rămâne o relație transatlantică puternică, iar consolidarea profilului şi a vizibilităţii României în NATO – un obiectiv strategic.

Cu ocazia recentei vizite în SUA, am discutat cu Președintele Statelor Unite despre asigurarea unei prezențe militare consistente a Statelor Unite în România şi în Marea Neagră. Este esențial ca angajamentul cu privire la creșterea bugetului pentru Apărare să fie respectat, pentru că această inițiativă a adus recunoașterea aliaților și beneficii certe pentru securitatea României„, a mai declarat președintele.

Klaus Iohannis și-a exprimat recunoștința față de cei peste o mie de militari din teatrele de operațiuni și a salutat participarea a peste 100 de militari români la Grupul de Luptă al NATO din Polonia, condus de Statele Unite ale Americii.

25 Octombrie este ziua în care sunt cinstite eroismul și jertfele prin care armata noastră a apărat unitatea națională și integritatea teritorială a statului român.

La 25 octombrie 1944, Armata Română a eliberat ultima localitate românească din vestul ţării de sub ocupație străină, orașul Carei.

Armata a ales acea zi pentru a da bătălia finală pentru eliberarea ţării, deoarece era ziua de naştere a Regelui Mihai I, comandantul suprem al armatei.

25 octombrie a devenit Ziua Armatei printr-un decret din 1959.

TVR, în calitate de partener media, v-a oferit ceremoniile dedicate Zilei Armatei Române în cadrul unei Ediţii speciale moderate de Emma Zeicescu.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite