Ziua Culturii Naţionale, marcată şi de diplomaţi străini prezenţi la Bucureşti

15 ianuarie 2021, 21:13

Sunt 171 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu, omul deplin al culturii românești, așa cum l-a numit filosoful Constantin Noica. Inspirată de versurile marelui poet şi de muzica lui Eugen Doga, soprana Alexandra Coman interpretează Ochiul tau iubit. Iar TVR a realizat un clip filmat în condiții excepționale la Ateneul Român.

Mihai Eminescu îi inspiră inclusiv pe străini. O tânără din Japonia a vrut să serbeze Ziua Culturii Naţionale la Biblioteca Academiei Române.

Citeşte! Citind mereu, creierul tău va deveni un laborator de idei şi imagini, din care vei întocmi înţelesul şi filosofia vieţii, scria Eminescu.

De astăzi, manuscrisele poetului naţional sunt expuse la Biblioteca Academiei Române. Sunt documente rare, o ediţie facsimilată în 38 de volume, inclusiv manuscrisul 2262, unde este cuprinsă „Legenda Luceafărului”.

Mai sunt expuse ediții ilustrate din opera eminesciană, materiale și documente de arhivă, corespondența marelui poet, dar și acte oficilae aflate în patrimoniul Bibliotecii Academiei Române și în colecțiile Arhivelor Naționale ale României.

În acest cadru a fost lansată şi o emisiune poştală a Romfilatelia, un omagiu adus implicării poetului în mișcarea unionistă. „150 de ani de la prima serbare a românilor de pretutindeni„, desfășurată la Mânăstirea Putna în anul 1871- un omagiu adus implicării poetului în mișcarea unionistă.

Ziua Culturii Naționale a fost sărbătorită şi de diplomaţi străini aflaţi la Bucureşti.

Ambasadoarea Frantei, Laurence Auer a vorbit despre relațiile culturale, iar ambasadorul Germaniei, Cord Meier-Klodt, a cântat prima strofă din Mai am un singur dor…

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite