Ziua mondială a artei - Data a fost aleasă în memoria lui Leonardo da Vinci, născut la 15 aprilie 1452
15 Aprilie 2023, 13:55 (actualizat 15 Aprilie 2023, 13:58)
(actualizat 15 Aprilie 2023, 13:58) | Știrile TVR

Ziua mondială a artei este marcată anual, la 15 aprilie, ca o recunoaştere a contribuţiei artei la îmbogăţirea culturii şi spiritualităţii universale. Data a fost aleasă în memoria pictorului, sculptorului, arhitectului, inventatorului şi umanistului italian Leonardo da Vinci, născut la 15 aprilie 1452, considerat un simbol al liberei exprimări, un vizionar în lumea artelor, el fiind şi autorul celebrului adagiu "În viaţă, frumuseţea dispare. În artă, nu".

Arta se prezintă în nenumărate forme, dar categoriile oficiale, stabilite pentru prima dată în Grecia antică, au fost arhitectura, pictura, sculptura, muzica, literatura şi dansul, cărora li s-a adăugat, în 1911, cinematografia, considerată cea de a şaptea artă.

Instituită la iniţiativa Asociaţiei Internaţionale de Artă, în cadrul celei de a XVII-a Adunări generale din 2011, de la Guadalajara, Mexic, Ziua mondială a artei a fost marcată pentru prima dată în anul 2012.

Asociaţia Internaţională de Artă (IAA/AIAP) este o organizaţie nonguvernamentală (ONG) care lucrează în parteneriat oficial cu UNESCO şi cuprinde artişti care aparţin în special domeniilor picturii, sculpturii, tipografiei, dar şi artişti care practică alte forme de creaţie în artele vizuale. Aceasta a luat fiinţă în 1952, la Veneţia, când 23 de guverne şi 48 de asociaţii de artişti din 19 ţări s-au declarat în favoarea formării unei asociaţii internaţionale de pictori, sculptori şi gravori, astfel că a fost constituit un consiliu provizoriu sub preşedinţia lui Gino Severini (Italia), iar un secretariat a fost deschis la Casa UNESCO din Paris, potrivit site-urilor https://uap.ro/aniap/ şi www.aiap-iaa.org.

În 1954, a fost convocată pentru prima dată Adunarea Generală a Asociaţiei, tot la Veneţia, în cadrul căreia şi-a stabilit structura şi obiectivele. Printre artiştii care şi-au pus amprenta asupra AIAP/IAA se numără: Joan Miro, Georges Braque, Robert Delaunay, Victor Pasmore, Hans Hartung, Marie Laurencin, André Masson, Victor Vasarely, Cesar Baldaccini, Alexander Calder.

Uniunea Artiştilor Plastici din România este membră a Asociaţiei Internaţionale de Artă, amintește Agerpres.

Ziua mondială a artei a fost marcată, în anul 2020, în contextul pandemiei de COVID-19, printr-o dezbatere virtuală, organizată de UNESCO, sub auspiciile mişcării globale "ResiliArt", iar în 2021, printr-o serie de evenimente şi activităţi respectând regulile sanitare impuse de pandemie, şi desfăşurate fie cu public, fie online, în funcţie de rata de incidenţă a cazurilor. După doi ani de restricţii, în 2022, publicul a avut din nou posibilitatea de a merge la teatru, la cinema sau în muzee, pentru a admira moştenirea lăsată în urmă de artişti.