Ziua Mondială a Spălatului pe Mâini | UNICEF: Trei din cinci oameni au dotări minime ce permit spălarea mâinilor

Ziua Mondială a Spălatului pe mâini 2020
Ziua Mondială a Spălatului pe mâini 2020
15 octombrie 2020, 09:46

Cu toate că spălarea mâinilor cu săpun este crucială în lupta împotriva bolilor infecțioase, inclusiv a COVID-19, milioane de oameni din întreaga lume nu dispun de acces facil la un loc în care să se spele pe mâini, arată UNICEF cu ocazia Zilei Mondiale a Spălatului pe Mâini.

„Pandemia a scos în evidență rolul crucial pe care îl joacă igiena mâinilor în prevenirea bolilor. De asemenea, a revelat o problemă preexistentă în cazul multora: milioane de copii nu au posibilitatea să se spele pe mâini cu săpun în locul în care s-au născut, trăiesc și învață”, a afirmat Kelly Ann Naylor, director adjunct al UNICEF pe probleme de apă, salubritate și igienă: „Este inacceptabil faptul că, în cele mai vulnerabile comunități, oamenii nu pot recurge la cel mai simplu mod de a se proteja pe ei înșiși și pe cei dragi. Trebuie să acționăm fără răgaz pentru a ne asigura că spălatul mâinilor cu săpun devine un lucru accesibil oricărei persoane oriunde – acum și în viitor”.

Potrivit ultimelor estimări:

· La nivel mondial, doar 3 din 5 oameni dețin dotări minime ce permit spălarea mâinilor.

· O proporție de 40% din populația lumii, adică 3 miliarde de oameni, nu are acasă dotările necesare pentru a se putea spăla pe mâini cu apă și săpun.

· Aproape trei sferturi din populația țărilor celor mai puțin dezvoltate nu dispun acasă de condiții minime pentru spălatul mâinilor.

· 43% dintre școli nu sunt dotate corespunzător pentru a permite spălarea mâinilor cu apă și săpun, ceea ce afectează 818 milioane de copii de vârstă școlară.

· În țările cele mai puțin dezvoltate, 7 din 10 școli nu au niciun loc în care copiii să se poată spăla pe mâini cu apă și săpun.

· În cele 60 de țări identificate ca fiind cele mai expuse riscului de criză sanitară și umanitară din cauza noului coronavirus: 2 din 3 persoane – 1 miliard de oameni în total – nu au acasă condiții minime pentru spălarea mâinilor cu apă și săpun. Aproximativ jumătate dintre acestea sunt copii.

La debutul pandemiei, 3 din 4 copii nu aveau acces la dotări minime pentru spălarea mâinilor în școală; jumătate dintre copii nu aveau acces la servicii minime de alimentare cu apă; peste jumătate dintre ei nu aveau acces la servicii minime de salubritate.

– În Africa Subsahariană, 63% din populația urbană, adică 258 de milioane de oameni, nu au posibilitatea de a se spăla pe mâini. Aproximativ 47% dintre sud-africanii care trăiesc la oraș, de exemplu, adică 18 milioane de persoane, nu dispun acasă de instalațiile necesare spălării mâinilor, pe când probabilitatea de a avea acces la dotări ce permit spălatul mâinilor este aproape de 12 ori mai mare în cazul locuitorilor celor mai bogați din mediul urban.

· În Asia Centrală și de Sud, 22% din populația urbană, adică 153 de milioane de persoane, nu au posibilitatea de a se spăla pe mâini. Aproape 50% din populația urbană a Bangladeshului, de exemplu, mai precis 29 de milioane de oameni, și 20% dintre indienii care trăiesc în mediul urban, adică 91 de milioane de oameni, nu au acasă condiții pentru spălarea mâinilor.

· În Asia de Est, 28% dintre indonezienii din mediul urban, mai precis 41 de milioane de oameni, și 15% dintre filipinezii care locuiesc la oraș, adică 7 milioane de persoane, nu au condiții pentru spălarea mâinilor acasă.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite