Ziua naţională a produselor agroalimentare | Petre Daea anunță redeschiderea Casei de Comerț Agroalimentar Unirea. Producătorii nu sunt optimiști

8 octombrie 2022, 20:51

Atmosfera de târg a curprins încă de sâmbătă dimineață curtea Ministerului Agriculturii. Producătorii au venit la oraș să vândă legume, fructe, bunătățuri făcute în gospodărie. Și speră să găsească mai multe zone în care să își comercializeze marfa, inclusiv în supermarketuri.

”La supermarketuri sunt cerințe destul de neîndeplinit de noi. La produsele tradiționale, cum le facem și noi, laptele nu e pasteurizat. Se prelucrează de fiecare dată imediat după muls. Deci, la aceeași tehnologie, diferă gustul brânzei și de la pe ce parte a pășunii au fost animalele în ziua respectivă”, ne-a spus Sandor Kalman Huba, producător brânzeturi, Mereşti, Harghita.

La rândul său, Mircea Comănescu, un producător de fructe, din Voineşti, Dâmboviţa, ne-a explicat: ”În general noi vindem în târguri ocazionale. În piețe e destul de greu să ajungem. Nu găsim loc. Nu trece an să nu avem și pierderi. Marfa care rămâne nevândută, se strică. Să avem un preț cât de cât decent, să ne putem scoate și noi cheltuielile. Am investit foarte mult și în irigare. A fost un an secetos.”

Ministrul Petre Daea a venit și el la târg, a vizitat standurile și a cumpărat de la fiecare: brânzeturi, mezeluri, fructe, legume sau dulciuri de casă. Apoi a urcat pe scenă unde i-a lăudat pe producători de ziua lor și a anunțată că se redeschide Casa de Comerț Agroalimentar Unirea. Iar în zilele următoare vor fi semnate primele contracte cu producătorii.

”Casa de Comerț Agroalimentar Unirea, acum trei ani de zile a pronit la drum cu gândul și cu scopul de-a fi integratorul necesar pe piață. Am repus-o in funcțiune, nu ușor, pentru că a trebuit să schimbăm acte normative. În momentul acesta s-a convenit ca producătorul să se ducă. Când a ajuns cu marfă la lanțul de magazine, acolo o recepționează în prezența delegatului Casei. Casa imediat plătește banii pentru cantitatea de produs și de-aci încolo relația cu beneficiarul de produs. Prețurile vor fi pe de-o parte agreate de producător și apoi Casă de comenzi stabilește cu lanțurile de magazine”, a declarat ministrul Agriculturii.

Producătorii încă nu știu mare lucru despre oferta ministerului, dar speră că vor reuși să vândă cât mai multe produse și la prețuri decente.

”Una dintre condiții cred că ar fi prețul. Iar după aceea va trebui văzut timpul plății, adică la cât timp ne va plăti produsele pe care le va cumpără de la noi. Deocamdată nu știm prea multe, dar ni s-a spus ceva ieri. Dar deocamdată prea multe nu știm””, ne spune Suciu Vasile, producător mezeluri, Săsciori, Albă.

În ziua națională a producătorilor agricoli s-au organizat târguri tradiționale în 100 de localități din întreagă țară.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă