Irlandezii îşi sărbătoresc patronul spiritual şi ziua naţională pe reţelele de social media, după ce guvernul a anulat toate evenimentele publice, inclusiv celebra paradă de la Dublin, într-un efort de a stopa epidemia de COVID-19.
Irlandezii îşi sărbătoresc patronul spiritual şi ziua naţională pe reţelele de social media, după ce guvernul a anulat toate evenimentele publice, inclusiv celebra paradă de la Dublin, într-un efort de a stopa epidemia de COVID-19.
Duminică, Guvernul irlandez a anunţat că toate barurile ar trebui să se închidă cel puţin la sfârşitul lunii, după ce videoclipuri cu petrecăreţi care cântau în localuri pline din Dublin au stârnit furie pe social media.
Nici petrecerile private nu sunt recomandate. În aceste condiţii, irlandezi din toată lumea au ales să marcheze sărbătoarea pe reţelele de socializare online.
Pe Facebook, pe Twitter şi Instagram, utilizatorii pot publica fotografii, filmuleţe şi scurte anunţuri.
Aproximativ 300 de monumente din 40 de ţări, inclusiv Opera din Sydney şi Moulin Rouge din Paris, sunt iluminate în verde, pentru a marca St Patrick's Day.
Paradele de St Patrick's Day organizate în mod tradiţional în mari oraşe precum Londra, New Orleans, Chicago, New York şi Boston au fost şi ele anulate.
Până în prezent, Irlanda a raportat 223 de cazuri de COVID-19 şi două decese.
Patrick este un sfânt din calendarul catolic, despre care se spune că i-a creştinat pe irlandezi. S-a folosit de frunza de trifoi pentru a le explica oamenilor simbolistica Sfintei Treimi.
Născut în jurul anului 385, în Britania, Sf. Patrick a fost răpit şi dus în Irlanda, în jurul vârstei de 16 ani. Şase ani a durat captivitatea sa, timp în care, de două ori a încercat să fugă, dar a fost prins; a treia oară a reuşit să scape, întorcându-se în locurile natale, unde a devenit preot.
A descoperit religia creştină în timpul anilor de sclavie. Şi-a desăvârşit educaţia religioasă în Franţa, la Mănăstirea Saint Honorat de lângă Cannes. A fost timp de mai mulţi ani ucenicul episcopului Gherman din Auxerre, care l-a hirotonit diacon, preot şi episcop.
În anul 432, a fost trimis în Irlanda, pentru a-i creştina pe irlandezi.
Până la moartea sa, la 17 martie 461 (unele surse arată anii 480 sau 492), şi-a continuat viaţa clericală convertindu-i pe irlandezi la creştinism şi întemeind o episcopie.
Sfântul Patrick a folosit simbolul trifoiului pentru a ilustra dogma Sfintei Treimi, prin cele trei frunze unite într-o singură tulpină explicând conceptul unui singur Dumnezeu în trei persoane.
Marcată prin procesiuni în secolele IX-X, Ziua Sfântului Patrick a fost recunoscută ca sărbătoare religioasă de Biserica Catolică în secolul al XVII-lea. În 1631, papa Urban al VIII-lea a inclus-o în calendarul creştin al sărbătorilor.
În 1903, Ziua Sfântului Patrick a devenit Ziua naţională a Republicii Irlanda, iar în noiembrie 1995, guvernul Irlandei a fost iniţiatorul Festivalului Sfântului Patrick, care are loc, în fiecare an, la Dublin.
E bine să porţi astăzi verde şi cel puţin un trifoi.
De ce verde? Pentru că Irlanda e adesea supranumită "Insula de Smarald", datorită vegetaţiei sale bogate.
Prima paradă s-a desfăşurat în 1762 în Statele Unite şi a fost organizată de imigranţi irlandezi, în semn de sfidare faţă de aristocraţia de origine engleză.
Societatea caritabilă irlandeză din Boston a organizat în Statele Unite ale Americii, la 17 martie 1737, prima manifestare prilejuită de Ziua Sfântului Patrick.
În New York, prima celebrare a sfântului a avut loc în 1756, la taverna ''Crown and Thistle'', iar prima paradă a avut loc la 17 martie 1762. Parada a fost organizată de către soldaţii irlandezi care activau în colonii.
Astăzi se mănâncă plăcintă cu stafide şi se bea multă bere - colorată, bineînţeles, în verde.