Ziua Tratatului de la Trianon, prin care Marile Puteri recunoșteau Unirea Transilvaniei cu România, celebrată pentru prima dată de țara noastră

4 iunie 2020, 19:57

La doi ani de la încheierea primului Război Mondial, la Palatul Trianon de la Versailles se semna documentul care consfințea unirea Transilvaniei și a unei părți a Banatului cu România. Actul Unirii din 1918 nu fusese recunoscut de Ungaria până la semnarea Tratului.

Înțelegerea din 1920 trasa noile granițe, chestiune contestată de partea maghiară și astăzi. În ce priveşte relaţia cu Ungaria, guvernul României de la acea vreme a garantat retragerea trupelor sale de la Budapesta pe linia noii frontiere.

Ungaria pierdea în urma cu 100 de ani o serie de teritorii în favoarea României, Cehoslovaciei, Iugoslaviei și Austriei.

România nu a celebrat până acum acest eveniment istoric. Însă la începutul lunii mai, politicienii au stabilit ca ziua de 4 iunie să fie „Ziua Tratatului de la Trianon”.

Deși a trecut un secol, maghiarii încă resimt efectele tratatului de la Trianon. În mentalul colectiv ungar, acest document este privit ca o catastrofă.

Deși astăzi au fost organizate evenimente și dezbateri în mai multe orașe din țară, legea care marchează sărbătorirea zilei Tratatului de la Trianon nu a fost încă promulgată de președintele României.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite